Artikeln publicerad: 091014
Småhusindustrin spår uppgång 2010

TMF behåller sin prognos på 6000 småhus för 2009 men spår en uppgång till 7000 småhus för 2010. Anledningen till den ökade optimismen inom branschen är att tappet för orderingången minskat. Enligt den kartläggning som Boverket har gjort kommer emellertid inte ökningen att räcka för att täcka det behov av bostäder som finns i Sverige framöver.

– Det byggs för lite bostäder i Sverige generellt och enligt Boverkets beräkningar är 700 000 hushåll trångbodda. Om inte byggandet ökar avsevärt de kommande åren kommer vi att behöva starta ett nytt miljonprogram 2015, säger Daniel Wennick, chef för Trähus inom TMF.

Den uppskattade ökningen med 1000 småhus till 7000 under det kommande året innebär en ökning med knappt 17 procent. Men för att minska trångboddheten i Sverige krävs ett större engagemang från Boverket, regeringen och landets kommuner.

– Det finns stora möjligheter att öka bostadsbyggandet genom att förenkla regler och lagar för byggsektorn. TMF har redan lagt fram flera sådana förslag på förenklingar och väntar nu på besked från regeringen och Boverket, avslutar Leif G Gustafsson, vd TMF.

Pressmeddelande från: Trä- och Möbelindustriförbundet