Artikeln publicerad: 091014
Kosterbo mottog WWF-pris av kung Carl XVI Gustaf



Kosterbon Göran Larsson mottog idag Världsnaturfondens Jihdepris på 50 000 kronor för sitt arbete att stötta bildandet av Kosterhavets nationalpark, landets första marina park som invigdes i september i år. Priset överlämnades av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni under WWFs höstmöte på Ulriksdals slott utanför Stockholm.

Göran Larsson är till vardags ordförande i Kosternämnden och bosatt på Sydkoster. Han har genom starkt engagemang, entusiasm, initiativkraft och ledarskap bidragit till att Kosterhavets nationalpark blivit verklighet efter en 30 år lång process.

– Han och andra Kosterbor såg tidigt möjligheterna av naturvård som motor i den lokala utvecklingen inom Kosterhavet och betydelsen av lokal delaktighet i förvaltning och skötsel av nationalparken, säger WWFs generalsekreterare Lasse Gustavsson.

”Göran Larsson belönas för att genom oförtrutet och långsiktigt arbete, på demokratisk grund, varit en av garanterna för att säkra konstruktiv dialog mellan naturvårdens företrädare och lokalbefolkning vid tillkomsten av Sveriges första marina nationalpark”, lyder juryns prismotivering.

Pressmeddelande från: WWF