Artikeln publicerad: 091014
Stor hästbilaga i Svenska Dagbladet

Vässa dina kunskaper om hästnäringen. På torsdag publicerar Hästnäringens Nationella Stiftelse en stor hästbilaga i Svenska Dagbladet. Här kan du läsa om europeiskt samarbete, en ny treårig högskoleutbildning, avel, brukshästar, ekonomi och mycket mer.

Bilagan "Framtida Hästkrafter" skildrar den svenska hästnäringen, en näring som är stor och spridd över hela landet. Hästnäringen skapar 28 000 avlönade helårsarbeten och en miljon svenskar rider, kör eller umgås regelbundet med hästar.

- Hästnäringen är jordbrukets fjärde största inkomstkälla och en av förklaringarna till att vi har en levande landsbygd. Hästen bidrar också till att hålla landskapet öppet och skapar tusentals arbetstillfällen för de lantbrukare som odlar kraft- och stråfoder till landets 285 000 hästar, säger Stefan Johanson, VD för HNS.

Framtida hästkrafter

Den 29-30 oktober kommer hästnäringen också uppmärksammas på EU-nivå när konferensen Equus 2009 drar i gång i Uppsala. Ett av syftena med konferensen är att bilda ett europeiskt hästnätverk.

- Frågor som rör hästar hanteras väldigt mycket i stuprör, vertikalt av specialförbunden. Ett horisontellt nätverk skulle ge ett helhetsperspektiv och hjälpa till att placera hästnäringens frågor på EU:s agenda. Rent konkret hoppas jag på ett nätverk och på att en konferens som denna kan anordnas av ordförandelandet vart tredje år, säger Stefan Johanson.

Ett nätverk kring hästfrågor i Europa skulle ge den europeiska hästnäringen ökat inflytande i EU och på så sätt kunna påverka beslut som tas i Bryssel. För att uppmärksamma hästens roll i samhället och Equus-konferensen ger HNS ut en bilaga i SvD den 15 oktober.

- Ta dig tid att läsa om möjligheterna och styrkorna som finns inom svensk hästnäring, säger Stefan Johanson.

Bilagan Framtida Hästkrafter publiceras i Svenska Dagbladet den 15 oktober. Från och med den 16 oktober delas bilagan ut gratis i Flyinge under Svenskt Avel och Sportchampionat med Breeders Trophy i hoppning och dressyr som pågår till och med 18 oktober 2009. Från och med nästa vecka hittar du också bilagan på Travskolan Wången, Ridskolan Strömsholm och hos din lokala ATG Hästklinik.

Pressmeddelande från: Hästnäringens Nationella Stiftelse