Artikeln publicerad: 091014
Ät Grynkôrv i morgon!



I morgon, torsdag den 15 oktober, så firas en utrotningshotad och lokalt producerad maträtt - nämligen Grynkôrven. Och som det står på Grynkorvs Akademiens hemsida så bör en sann Skaraborgare givetvis intaga Grynkôrv minst en av veckans sju dagar hela året om.

Den tredje torsdagen i oktober hoppas Grynkorvs Akademien på sikt skall bli en röd i Skaraborgarens almanacka eller åtminstone en flaggdag, så man kan fira den mest traditionsbundna Skaraborgska maträtt som finns. Man vill också att Grynkôrven officiellt proklameras och accepteras som skaraborgsk nationalrätt samt att Grynkôrv alltid stavas med stor bokstav.



När man firade Grynkôrvens dag förra året noterades toppförsäljning men allt fler producenter ställer om sin tillverkning och det finns en uppenbar risk att denna delikata kôrv är i farozonen och kanske helt kommer att försvinna från våra matbord.

Estradören och sockerbagaren Rolf Hörnfelt med assistans av Björnligan kommer under torsdagen att underhålla i butikerna ICA Hjertberg (8 -12) och ICA Supermarket (13-17) i Lidköping i samband med att det sker provsmakning av delikata Grynkôrvar.

På Grynkorvs Akademiens hemsida, www.grynkorv.se, kan du läsa det mesta om denna Skaraborgska nationalrätt.