Artikeln publicerad: 091014
Svenska Foder populär 20-åring



500 gäster, medarbetare och representanter från branschen, mötte upp när Svenska Foder firade 20 år. Jubileet startade i Hällekis där bolaget har fabrik, centrallager och hamnanläggning. En av de stora lagerhallarna hade pyntats och gjorts om till mässhall där man visade både Svenska Foders historia och en utställning av produkter och tjänster.

Svenska Foders verksamhet omfattar idag fyra huvudområden; foder, växtodling, spannmål och Service. Det sistnämnda affärsområdet greppar över produkter från butikssortiment för mindre lantbruk och sällskapsdjur till energi och tele.

Efter rundvandring på mässområdet och mingel i restaurangtältet bjöds gästerna på information om DLG-koncernen i sin helhet och om Svenska Foder mera specifikt.

Asbjørn Børsting markerade tydligt att Sverige och Svenska Foder har en viktig roll även i koncernens framtida strategi.

Asbjörn Börsting som är koncernchef i DLG och styrelseordförande i Svenska Foder gav i sitt anförande en bild över DLG-koncernen. Koncernen omsätter idag ca. 57 miljarder SEK och har verksamhet i 24 länder. Antalet anställda är 5 700. Foderproduktionen på 3,8 miljoner ton gör att DLG är en av världens största foderproducenter. Transport och logistik är koncernens största post på kostnadssidan. Totalt fraktas 14,5 miljoner ton varav 10 % är i Sverige. Inköp av sjötransporter är 6 miljoner ton per år. Asbjörn Börsting berättade att DLG fortsätter att utveckla sin verksamhet i Europa och markerade tydligt att Sverige och Svenska Foder har en viktig roll även i koncernens framtida strategier. Han poängterade också att ägande inte är den enda vägen för DLG att utvecklas i framtiden. Samarbete och allianser med partners som har en respekterad position på marknaden är också en viktig väg till framgång.

Spannmålsodlarnas ordförande, Per Sandberg, underströk att Svenska Foder är en nyttig och uppskattad affärspartner för odlarna.Svenska Foder har en viktig roll även i koncernens framtida strategi.

Carsten Klausen, VD i Svenska Foder, berättade om bolagets utveckling under de tjugo åren. Omsättningen har ökat från ca en miljard till idag ca. 3,5 miljarder SEK. Resan har inte varit helt enkel men idag redovisar Svenska Foder både en ökad försäljning och ett acceptabelt resultat. Ökningen har skett genom en ökad marknadsandel men också genom förvärv av flera bolag.



Allianser med andra företag ger också en bra plattform för fortsatt utveckling. Svenska Foders kärnverksamhet kommer alltid att vara som affärspartner till det svenska lantbruket men vi kommer att få se mer av nya affärsidéer som utgör ett bra komplement till kärnverksamheten. Carsten Klausen pekade på att Svenska Foder redan för 5 - 6 år sedan skapade ett åtgärdsprogram för att öka effektivitet och minska kostnader. Det gav snabbt resultat. Kostnadsjakten har blivit en del av företagets vardag vilket gör att Svenska Foder idag inte behöver vidta så dramatiska åtgärder som sker i andra delar av branschen.

Spannmålsodlarnas ordförande, Per Sandberg, var en av gästerna som höll tal till Svenska Foder. Han underströk att även om det emellanåt var tuffa förhandlingar mellan parterna så är Svenska Foder en nyttig och uppskattad affärspartner för odlarna.

Dagen avslutades för gästerna med middag, underhållning och dans på Parketten i Lidköping.

Pressmeddelande från: Svenska Foder