Artikeln publicerad: 091014
Trängselskatt kan medfinansiera infrastruktur i Väst

Det är möjligt att ta in 12 miljarder kronor genom trängselskatt av de 30 miljarder kronor som det västsvenska infrastrukturpaketet beräknas kosta. Det visar en expertutredning med deltagare från såväl Vägverket och Banverket som regionala aktörer i Västsverige.

Tisdagen den 13 oktober tar regionstyrelsen ställning till ett avtal för det västsvenska paketet, där trängselskatt är en del av finansieringen.

Det aktuella infrastrukturpaketet för Västsverige förutsätter medfinansiering genom brukaravgifter på 12 miljarder. Därutöver behöver regionala aktörer skjuta till tre miljarder och staten 15 miljarder kronor. Ett västsvenskt infrastrukturpaket ska, om det blir verklighet, omfatta satsningar på totalt 30 miljarder kronor i såväl kollektivtrafiken som väg- och järnvägssystemen.

Expertgruppen presenterar sina övergripande slutsatser under de närmaste veckorna. Utredningen beskriver flera möjliga utformningar av ett system för trängselskatt. Det krävs ett fortsatt utredningsarbete för att i detalj fastställa hur ett system för Göteborgsområdet bör se ut. Resultatet av ett sådant arbete skulle kunna vara klart i vår.

Pressmeddelande från: Banverket