Artikeln publicerad: 091012
Bilder från arbetslivet



Kinnekulle hembygdsföreningen visar bilder från sitt arkiv under nästa helg, en tradition sedan flera år tillbaka. Årets tema är "bilder från arbetslivet" och självklart finns de övriga bilderna med på fototräffen.

I föreningens bildarkiv finns många bilder från stenarbetare och kalkarbetare. De flesta som tänker arbete på Kinnekulle förknippar det med just arbetet "i berget". Denna fototräff skall även visa bilder från andra yrkesområden, allt från mjölkerskor till slaktare. Bilden på mjölkerskorna kommer från Högebo Gård i Österplana, kanske är det någon som känner till personerna. Att just temat blivit arbetsbilder förklarar föreningen så här, de flesta av oss tillbringar många år på arbetet men ofta så blir det inte många bilder tagna just där. Arbetsbilderna från förr är för de flesta av oss en resa i tiden som kan väcka minnen. Förhoppningsvis har även besökare med sig nya bilder som föreningen får låna för skanning.



Fototräffarna har blivit ett "Mecka" för släktforskare och andra, här finns fotografier, information som förts samman. Det är även en mötesplats även om man inte letar efter något speciellt, kanske bara för att träffas. Föreningen har också som mål att sprida mycket information på sin hemsida för att nå ut i världen. Föreningen får ofta kontakt med människor via sin hemsida, senast var i somras kom en man från Amerika. Genom föreningen hittade han sin kusin i Gävle.

Att föreningen ständigt kan visa upp nya bilder beror på att många besökare tillför både information och nya bilder. Informationen skrivs ner och bilderna skannas av. Bilder som lånas ut eller skänks till föreningen kan många gånger vara helt okända. Efter en fototräff eller i andra möten med människor kan pusselbitar falla på plats och kanske finns det även en liten historia.

Fototräffen pågår under lördag-söndag, detta för att ge så många som möjligt skall få chans att komma. Under helgen finns även servering i bygdegården, som tidigare tradition serveras kaffe och hembakade våfflor.

Hembygdsföreningen hälsar alla med intresse välkomna

Text: Lena Brodin - Bild: Okänd fotograf