Artikeln publicerad: 091009
Det krävs verkstadsbesök för glödlampsbyte på V70



Knogarna blir blodiga och man ser inte vad man gör. Att byta glödlampa på Sveriges vanligaste bil - Volvo V70 - kräver verkstadsbesök!

I senaste numret av tidningen Motorföraren berättar en Volvoägare hur han förgäves försökt att få en vanlig halvljuslampa på plats.

- Det svåra är att man inte ser vad man gör och det är otroligt trångt. Det är lite som att famla i blindo. Jag har tidigare jobbat extra på mack och har således bytt mängder av lampor. Nu lyckades jag få lampan på rätt plats men fjädern ramlade bort och var sedan omöjlig att fästa.

När denne Volvoägare sedan besökte en stor Biliaverkstad fick han en dubbel chock:

  • Den lossnade fjädern kostar 3 000 kronor att ersätta om den tappas bort. Enligt Bilia måste man köpa en helt ny lampinsats om fjädern försvinner.
  • Själva glödlampsbytet kostade 485 kr på Bilia. Men montören ville hellre ha pengarna under bordet. "Det kan vara värt en tvåhundring".

Bilias marknadschef Anders Larsson säger till Motorföraren:
- Det här är bedrövligt. Sådant här får inte förekomma inom Bilia.

Att byta glödlampa hör till de vanligaste verkstadsjobben. Enligt en undersökning, som gjordes 2007 av Vi Bilägare, kostar glödlampsbyte allt mellan 160 och 672 kr för en vanlig personbil.

Pressmeddelande från: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF