Artikeln publicerad: 091009
Kommentar till att Barack Obama får Nobels fredspris



- Att det amerikanska folket valde Barack Obama till president förvandlade USA:s ställning i världen, säger Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg, i en kommentar till fredspriset.

-Svenska institutet deltar i den stora internationella undersökningen Anholt Nation Brands Index där styrkan i femtio olika länders varumärken mäts. I årets undersökning, som presenteras av Svenska institutet, är den stora förändringen att USA gått från plats sju till första plats . Sverige ligger kvar på tionde plats, vilket är en styrkeposition för ett litet land.

-USA:s ökade styrka och svängningen till en positiv inställning från omvärlden gentemot USA har direkt samband med att president Obama tillträdde.
-Den positiva känsla som svepte över världen då Barack Obama valdes till USA:s president påverkade hela världens syn på USA som land. Genom ett tydligt och karismatiskt ledarskap lyckades Obama förmedla en känsla av optimism och förändring som smittade av sig långt utanför landets gränser. En liknande förändring i image är inte realistisk för ett litet och mindre känt land som till exempel Sverige. Sverige behöver först och främst bli mer känt och relevant i världen.

Pressmeddelande från: Svenska institutet