Artikeln publicerad: 091009
Varje sekund är livsavgörande!



Få politiska frågor är så livsavgörande som ambulansfrågan. Sekunder och minuter är helt livsavgörande. När någon har drabbats av hjärtstopp ökar dödligheten tio procent för varje minut som går. I genomsnitt tar det idag tre minuter längre än för sex år sedan för ambulansen att komma fram när någon har drabbats av hjärtstopp.

Det skriver Sjukvårdspartiet i ett uttalande som antogs av partistyrelsen på torsdagen.

- Idag finns det 18 ambulanser i Göteborgsområdet, jämfört med 22 för tio år sedan. Detta har fått ambulanspersonalen att reagera. Patientsäkerheten är hotad, anser de som arbetar inom ambulanssjukvården.

- I trestadsområdet utökades antalet ambulanser i samband med den omdiskuterade flytten av akutmottagningarna från Uddevalla till NÄL. Ambulansbristen var en högrisk enligt NU-sjukvårdens egna riskanalyser. Nu drar man ned antalet igen, vilket ledde till att personalen hade ett krismöte för ett par dagar sedan. Hur ska invånarna i Västra Götaland kunna ha förtroende för en verksamhet vars personal tvingas ha krismöten om sin verksamhet?

- Sjuktransporterna, som är tänkta att transportera patienter hem eller till annan inrättning, är idag en kraftigt underdimensionerad verksamhet. De används huvudsakligen till transporter mellan sjukhusen. Detta innebär i sin tur att när en ambulans lämnar av en patient på Näl, så får de ofta en utskriven patient med sig tillbaka, för transport till hemkommun eller annan inrättning. Det innebär att ambulanser blir uppbundna och inte kan ta akutuppdrag.

- I Skaraborg har man utvärderat ambulanssjukvårdens insatstider. Utvärderingen visar att det är småkommunerna som har den längsta insatstiden. Inget tyder på att det skiljer sig mellan olika delar i regionen. Sjukvårdspartiet kräver att också regionens småkommuner har en väl fungerande ambulanssjukvård.