Artikeln publicerad: 091009
Hur du tar bort virus från din dator!

Christian Rudolf driver bloggen Mjukvara.se som handlar om programvaror och webapplikationer Christian försöker förklara nätets möjligheter och problem så att vanliga människor kan börja nyttja detta nya medium på ett bra sätt. Hos Mjukvara.se kan du tex finna intressanta tips om programvaror, guider för att komma igång med olika typer av tjänster men också toplistor, över text Antivirusprogram.



Datorivirus är en plåga som inte verkar försvinna. Desto mer teknik vi använder desto mer virus skapas. 1995 räknade man med att det fanns ungefär 5000 datorvirus riktade mot pc-datorer. Förra året passerade man en miljon hittade virus. Detta är en exponentiell kurva över antalet hittade virus. Ökningstakten för datovirus accelererar. Väldigt få virus infekterar mer än 200 dator, bara ett par dussin virus har fått global spridning. Detta kan tyckas vara en god nyhet men det är det inte. Det betyder att fler och fler virus blir specialsydda och därmed svårare och svårare att upptäcka. De nätkriminella lär sig i högt tempo om hur man gör för att ta sig genom skydden. Idag räknar man med att var femte person som finns på nätet har varit utsatt för nätkriminalitet. Jag tror det inte är orimligt att vi når den punkten där alla som finns på nätet kommer vara ha drabbats av nätkriminalitet, precis som i verkligheten, där alla drabbas av kriminilitet. Vem har inte fått sin cykel stulen tex. Fast på nätet är det värre eftersom du har så mycket information om dig sparad på din dator eller dina pengar på ditt bankkonto!

Hur du vet om du har ett virus på din dator?

Faktum är att detta är svårt att veta. På 90 talet gjorde hackare virus för att bli kända. De var ofta harmlösa och de gjorde mycket väsen av sig. Hackaren ville bli känd Idag vill inte hackare att du skall veta att du har ett virus i din dator utan nätkriminalitet är industri. Upptäcker du viruset så har han ingen nytta av dig. Det finns några tecken du kan hålla utkik efter:

  • Datorn har blivit märkligt "slö"!
  • Din webläsare ser annorlunda ut eller skickar dig till en sida du inte valt själv
  • Om du startar filer som brukar fungera och datorn säger att filen är korrupt.
  • Datorn har börjat krascha märklig ofta

Detta är tecken på att något är fel och du bör vidta åtgärder

Vad skall jag göra för att bli av med ett virus?

Att bli av med ett datorvirus är tyvärr inte helt enkelt. Dagens virus är ofta mycket aggressiva och de har ingen lust alls att bli desinfekterade. Hackarna bygger in system så att även om du upptäcker att du har virus, så är det svårt att bli av med dem. De slåss tillbaka. Samtidigt vill du inte formatera om din hårddisk. Då riskerar mycket information, som du vill ha kvar inför framtiden, att försvinna, speciellt fotografier och video. Minnen!

Bästa sättet att ta bort virus!

Du bör ha en startCD liggade med ett antivirusprogram på. Men med risk för att verka kort, är det inte troligt att du har det. Jag skulle tom vilja påstå att har du en sådan startCD med ett antivirusprogram på, så behöver du antagligen inte läsa denna artikeln. Då kan du reda upp ditt virusproblem på egen hand.

Istället skall du göra såhär

Steg 1: Se till att du har ett uppdaterat antivirusprogram installerat

Installera ett antivirusprogram i systemet, om du redan har ett antivirusprogram installerat, se till att det är uppdaterat.

Men innan du installerar ett antivirusprogram, stäng alla öppna program och avsluta alla misstänkta processer med hjälp av registerediton. Ibland kan du behöva starta upp i felsäkert läge (vid starten av datorn trycker du F8) eller felsäkert läge med kommandotolk för att ta bort misstänkta program och hänvisningar till dem i Windows-registret (kör "regedit" från kommandoraden för att öppna registereditorn, kommandoraden hittar du om du klickar Windowssymbolen nere i högra hörnet om du använder Vista).



Anledningen till att man gör såhär är att virusprogrammen ofta slår tillbaka om du försöker installera ett antivirusprogram. Avslutar du inte de skadliga processerna kommer de inte tillåta dig att installera ditt antivirusprogram. Hackaren vill inte tillåta dig ta tillbaka kontrollen över din dator utan kamp.

Såklart är det en omöjlighet för dig att veta om en process är skadlig eller inte. Ett bra tips är att googla processen. Ofta finner man korrekt information om processen i aktivitetshanteraren, i Google. Du är nämligen sällan ensam om problemet och många människor är snälla och tar sig tid att skriva ned hur man gör och vad som är bra och inte bra

Steg 2: Skanna ditt system efter datorvirus

Nu kan du skanna systemet med hjälp av ditt antivirusprogram för att identifiera och lokalisera eventuella virus. Det finns inget som kan hindra ditt antivirusprogram från att hitta, identifiera och oskadliggöra viruset på din dator.



Steg 3: Eliminera viruset

Antivirusprogrammet hittar nu viruset i din dator och tar hand om det

Steg 4: Utför en Full System Scan

Även efter det att viruset har tagits bort från systemet, är nästa steg att söka igenom hela systemet igen för att säkerställa att inga infekterade filer kvar.

Om du misslyckas med att ta bort viruset?

Att få bort virus är inte okomplicerat. Vid det här laget har du säkert försökt på flera sätt utan att lyckas. Du har fortfarande tre val kvar, eller tre möjligheter om du så vill:

  1. På nästan alla orter i Sverige finns det små datorfirmor, precis som det finns rörmokare. Ta med dig datorn dit och låt dem sanera den. Betala vad det kostar och hoppas att all information, alla bilder finns kvar. Tråkigt att behöva betala för tjänst men bilder och annat är ju värdefullt. Försvinner de så försvinner de.
  2. Kanske lyckas du få fram namnet på viruset. Ofta har de företagen som tillverkar antivirusprogram tagit fram små speciella program som tar bort viruset. Googla namnet så kommer du hitta dessa program. Ladda ned det och ta bort viruset. Oftast kostar dessa program inget
  3. Det sista alternativet är att formatera om hela datorn. Det betyder att all information försvinner. Antagligen det sista du vill men som sista åtgärd kan det vara nödvändigt!

Vill du följa mina tankar om nätet, programvaror eller diskutera med mig, hittar du mig på twitter här.