Artikeln publicerad: 091008
Ny jämförelse visar: Ägg är klimat- och miljösmart mat



Lagom till Äggets Dag den 9 oktober publiceras en ny rapport som visar att ägg är både klimat- och miljösmart mat. Studien jämför olika animaliska livsmedel och visar att ett kilo ägg kräver lägsta insatsen av energi per kilo protein och ger lägre miljöbelastning än många andra animaliska livsmedel. Livscykelanalyserna i jämförelsen har gjorts av Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.

Ät ägg och gör en insats för klimatet och miljön! Lagom till Äggets Dag publiceras en färsk jämförelse mellan olika animaliska livsmedel som visar att ett kilo ägg kräver lägsta insatsen av energi per kilo protein och ger lägre miljöbelastning än många andra animaliska livsmedel. Livscykelanalyserna i jämförelsen har gjorts av Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.

Ägg är inte bara en bra protein- och vitaminkälla. Nya data visar att ägg också är det kanske mest klimat- och miljösmarta av animaliska livsmedel. För att producera ett kilo protein från ägg krävs endast 65 Megajoule energi i produktionen. Motsvarande siffra för mjölk och kyckling är 82 respektive 85 Megajoule.

En viktig förklaring till energieffektiviteten i äggproduktionen är att svenska hönor värper många ägg och att det i genomsnitt bara går åt 2 kilo foder för varje kilo ägg. För att producera ett kilo ägg krävs en foderareal på bara 4,5 kvadratmeter. Motsvarande siffra för kyckling är 7 kvadratmeter, för griskött 11-15 och för nötkött över 30 kvadratmeter.

Det totala utsläppet av klimatgaser för att producera ett kilo ägg är lägre än för de allra flesta andra animaliska livsmedel och på ungefär samma nivå som för kyckling, cirka 1600 gram CO2-ekvivalenter per kilo. Räknar man om utsläppen av klimatgaser per kilo protein kommer ägg tvåa efter kyckling eftersom kyckling innehåller dubbla mängden protein. Jämfört med mjölk-, griskötts- och nötköttsprotein ger ett kilo äggprotein mellan två och fem gånger lägre utsläpp av klimatgaser.

Den begränsade foderarealen gör också att den negativa miljöbelastningen räknat per kilo ägg blir liten jämfört med andra animaliska livsmedel. I jämförelsen har man studerat bidraget till försurning, övergödning och användningen av kemiska bekämpningsmedel.

SIK´s livscykelanalyser innebär en kartläggning av varors miljöbelastning från "vaggan till graven" och inkluderar analyser av resursförbrukning, energianvändning samt utsläpp till luft, vatten och mark.

- Härligt att ägg som är en så bra protein- och vitaminkälla också är bra för klimatet och miljön. Det gör det dubbelt roligt att fira Äggets Dag den 9 oktober, säger Svenska Äggs ordförande Charlotte Norrman - Oredsson från Skea Gård utanför Hässleholm. Jag hoppas att många får upp ögonen för ägg och att många firar med en klimatsmart bondomelett eller frittata på fredag.

Pressmeddelande från: Svenska Ägg