Artikeln publicerad: 091008
Ledsagning på järnvägsstationer



Funktionshindrade ska lättare kunna få hjälp med att ta sig till eller från tåget. Banverket och Jernhusen tar, som stationsförvaltare, ett gemensamt ansvar för att anordna ledsagningsverksamhet på ca 120 järnvägsstatoner.

Den som behöver ska få hjälp

Banverket, i egenskap av fastighetsägare och sektorsansvarig myndighet, har tillsammans med Jernhusen, ansvar för att säkerställa att den EU förordning som börjar gälla den 3 december 2009 följs. Det innebär bland annat att alla resenärer som har behov ledsagning ska kunna få personlig assistans på alla stationer.

En sammanhållen tjänst

Tjänsten måste utföras så att brukare och operatörer upplever det som en sammanhållen tjänst, med tydligt ansvar och en kontaktväg. För att kunna erbjuda detta krävs att en branschlösning kommer till stånd där information, bokning och utförande fungerar under hela resan.

Kommer att skötas av Riksfärdtjänsten

Banverket och Jernhusen har i en gemensam upphandling tecknat avtal med Riksfärdtjänsten Sverige AB som kommer att ansvara för utförandet och driften av tjänsten. De kommer att ansvara för fysisk ledsagning av tågresenärer, bemanning av sambands- och telefoncentral samt system för uppföljning och kvalitetssäkring.

Mötesplatser på stationerna

Banverket/Jernhusen AB ansvarar för att det utses och utmärks mötesplatser på järnvägsstationerna samt att detta sker på ett enhetligt sätt. De stationer som idag har någon form av ledsagningsverksamhet skall ha det fortsättningsvis

Beställa ledsagning för hela resan

Tågperatörerna ansvarar i sina bokningsrutiner för att resenären ska kunna beställa ledsagning för hela resan, i samband med köp av tågresa, oavsett om resan sker med flera operatörer.

Ingen extra kostnad för resenären

För en funktionshindrad resenär blir ledsagningstjänsten kostnadsfri. Kostnaderna tas i stället ut kollektivt, via den stationsavgift som tågoperatörerna idag betalar.

Riksfärdtjänsten kommer att ansvara för servicen från den 3 december. Redan nu börjar stationerna att skyltas upp.

Pressmeddelande från: Banverket