Artikeln publicerad: 091008
Preskriptionen avskaffas för mord och dråp

Regeringen har i dag beslutat att inhämta Lagrådets yttrande över ett förslag om att för vuxna lagöverträdare avskaffa preskriptionen för mord, dråp, grovt folkrättsbrott, folkmord och terroristbrott som begås genom mord eller dråp.

- Det finns i dag en strängare syn än tidigare på vissa allvarliga brott såsom mord. Även internationellt har utvecklingen gått mot att preskription inte ska gälla för de allvarligaste internationella brotten. Möjligheterna att utreda gamla brott har dessutom förbättrats genom bland annat ny DNA-teknik. Preskriptionen bör därför avskaffas för mord och vissa andra allvarliga brott, säger justitieminister Beatrice Ask.

Enligt förslaget ska preskriptionen för vuxna lagöverträdare avskaffas för brott som innefattar uppsåtligt dödande, dvs. mord, dråp och terroristbrott som begås genom mord eller dråp, samt för grovt folkrättsbrott och folkmord. Även försök till mord, dråp, folkmord samt terroristbrott som begås genom mord eller dråp undantas enligt förslaget från preskription.

Det föreslås också att uppgifter i spårregistret, som hänför sig till de brott för vilka preskription föreslås avskaffas, ska gallras senast sjuttio år efter registreringen istället för som i dag, trettio år.

Dessutom föreslår regeringen att preskriptionstiden för könsstympning som begås mot barn förlängs på så sätt att den börjar löpa först den dag barnet fyller eller skulle ha fyllt 18 år. Ändringen föreslås även omfatta försök till sådant brott.

Förslaget är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2010. Ändringarna föreslås även ges verkan för begångna brott som vid lagens ikraftträdande ännu inte har preskriberats.

Pressmeddelande från: Justitiedepartementet