Artikeln publicerad: 091008
Höstmarknad i Götene



Några större överraskningar bjöds det väl knappast på under den årliga höstmarknaden som hölls under dagen i Götene centrum. Möjligtvis var kanske vädret en överraskning med strålande solsken, åtminstone fram till halv två, sen anlände det traditionella marknadsvädret - regn.

Det i fjol införda konceptet med att stänga av gatorna i Centrum och låta marknadsknallarna sprida ut sig över större yta verkar ha gått hem hos allmänheten, många tycker detta är mycket bättre och skapar mer utrymme och mindre trängsel.

Själva marknadsutbudet verkar inte ha förändrats nämnvärt utan håller samma sortiment som de senaste åren, det finns dock en lite tendens till att det blir allt mer och mer klädesplagg och i år verkar kepsar vara det som många knallar satsar på.

De mängder av leksaksstånd som fanns för några tiotal år sedan har näst intill försvunnit, det går tydligen inte hem hos dagens ungdomar. Här och var hördes dock ett envetet bjäbbande av små batteridrivna leksakshundar som tultade runt på en skiva och roade åtminstone de allra minsta barnen.

Lite av forna tiders marknadsstämning saknar man dock, de högljudda knallarna som försökte överrösta varandra och locka kunderna till sig, dagens knallar verkar mycket mer tystlåtna. Inte heller ser man de "superprodukter" som förr var ett själklart inslag på alla marknader, det var mirakelmedel av olika slag och allehanda produkter som skulle göra underverk i hemmet, man lovade mycket men i de flesta fall så var det ju självfallet rent båg. Korvförsäljare med smakprov av korvar med diverse innehåll och storlekar är heller inte så frekvent representerade i dag.

Något som dock överlevt marknadens modernisering är karamellförsäljarna, de finns fortfarande kvar och utbudet av sötsaker har expanderat rejält. Men inte är det de gamla karamellkokerskerna med huckle man hittar bakom disken idag, de tillhör ju en förgången tid. Men som en knalle sa till en kund i dag "en marken utan karameller är ju ingen marken" och det kan man nog vara benägen att hålla med honom om.

Klicka här för ett bildspel om dagens marknad