Artikeln publicerad: 091008
Unga uppfödare behövs



Sverige behöver fler unga uppfödare som vill arbeta med att föra hästsporten framåt. Men det behövs också en politisk vilja för att den svenska aveln ska vara framgångsrik.

Alla som arbetar med uppfödning vet att det krävs mycket arbete och långsiktigt engagemang. Det tar ofta lång tid att få lönsamhet i sin verksamhet. Detta är något som försvårar för yngre uppfödare.

- För mig är uppfödning en livsstil och det jag verkligen vill ägna mig åt. Men jag är realist, det krävs hårt arbete för att kunna försörja sig som uppfödare, säger Gabriella Strandäng, en ung uppfödare från Sandhult utanför Borås.

Stöd ger resultat

Förra året startades projektet Unga Uppfödare för att främja just unga människors engagemang för hästuppfödning. Gabriella Strandäng är en av medlemmarna i föreningen Unga Uppfödare. Med ekonomisk hjälp från projektet har Gabriella Strandäng kunnat delta på tävlingar och i somras vann hon en individuell seger i ett internationellt mästerskap för unga uppfödare på Irland.

- Gabriella är ett lysande exempel på hur man kan arbeta och lyckas. Unga uppfödare är viktiga och unghästarna är framtiden eftersom avel är grunden i hela hästnäringen, säger Elisabeth Olsson ansvarig för utbildningsfrågor och Unga Uppfödare på ASVH.

Förhoppningen är att fler unga ska satsa på avel och utveckla sin verksamhet. Föreningen får stadigt fler medlemmar och tanken är att utbyten av erfarenheter både inom Sverige och internationellt ska driva utvecklingen framåt. För att säkra framtiden och konkurrenskraften inom aveln är dock den politiska viljan på en högre nivå, av stor vikt. Detta är en fråga som HNS vill lyfta på agendan.

- Hästnäringen är beroende av att vi har svenska uppfödare som kan producera sunda och konkurrenskraftiga hästar. Unga uppfödare är därför ett viktigt projekt. Vi måste med gemensamma krafter från näringen och myndigheternas sida stötta de svenska uppfödarna och det är viktigt att det finns bra villkor för avel och uppfödning, säger Stefan Johanson, VD för Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Pressmeddelande från: Hästnäringens Nationella Stiftelse