Artikeln publicerad: 091008
Populär djurutbildning 25 år



Djursjukskötare från hela landet samlas helgen 10-11 oktober vid SLU i Skara för att fira utbildningens 25-årsjubileum.

Ett hundratal deltagare kommer att lyssna till forskare och praktiker i ämnen som berör djursjukvård. Vårdhygien, narkos, intensivvård, smärtlindring och rehabilitering är några och för att fira rejält väntar en jubileumsmiddag på fredag kväll.

Djursjukskötarutbildningen startade1984 som en ettårig utbildning då det från branschen fanns önskemål om utbildad personal inom djursjukvården. Initiativtagare var dåvarande chefveterinären vid Djursjukhuset i Skara, professor Gustaf Björck.

Med den snabba utvecklingen av djursjukvården uppstod snart ett behov av att förlänga utbildningen, först till ett tvåårigt program. Höstterminen 2009 antogs de första studenterna till det nya treåriga djursjukskötarprogrammet som är en kandidatutbildning.

Legitimation

En statlig utredning om behörighet och ansvar inom djurens hälso- och sjukvård (SOU 2005:98) föreslog sedan att bl.a. föreslog att en legitimation för djursjukvårdare skulle införas. From den 1 januari 2010 kommer de som gått SLU:s djursjukvårdarutbildning att kunna ansöka om legitimation. Yrkestiteln blir då leg. djursjukskötare.

Hittills har mer än 500 djursjukvårdare utbildats vid SLU i Skara, och utbildningen är mycket populär. Till den numera 3-åriga utbildningen, som startade i år, var det fler sökande per plats än det totala antal om 40 studenter som antas till programmet.

Huvudämnet djuromvårdnad omfattar i huvudsak följande områden:

  • hantering av djur i djursjukvården
  • det sjuka djurets beteende och behov
  • information och rådgivning
  • medicinska behandlingar av djur
  • kommunikation och kontakt med djurägare
  • förebyggande djurhälsovård
  • eftervård och rehabilitering
  • vårdhygien

Djursjukvårdarens arbetsuppgifter

Det finns idag behov av specialisering av djursjukvårdare. Anestesi, rehabilitering, förebyggande hälsovård, eftervård och omvårdnad är områden där det finns behov av välutbildade djursjukvårdare. Den ökade specialiseringen av djursjukvården innebär också mer avancerad medicinsk utrustning som kräver fördjupade kunskaper.

Djursjukvårdare har numera utöver att bedriva djuromvårdnad ofta kvalificerade, rådgivande funktioner, t.ex. vid telefonrådgivning och kostrådgivning.

Arbetet innebär inte bara en nära kontakt med djuren utan också deras hussar och mattar.

Efter utbildningen arbetar de flesta på djursjukhus och djurkliniker med hundar, katter, fåglar, reptiler och andra mindre sällskapsdjur eller hästar. Några återfinns inom distriktsveterinärorganisationen, naturbruksgymnasier eller läkemedelsföretag.

Arbetsmarknaden är synnerligen god efter genomgången utbildning.

Pressmeddelande från: SLU