Artikeln publicerad: 091007
Bygg tunnel Helsingborg - Helsingör

Folkpartiets partiledning har ställt sig bakom tanken på en tåg- och biltunnel mellan Helsingborg och Helsingör. I ett första steg bör en idéstudie genomföras. Målet är att tunneln ska stå klar till mitten av 2020-talet.

- Öresundsregionen kan bli en av de mest dynamiska tillväxtregionerna i Nordeuropa. Förutsättningarna finns. Men förbindelserna över sundet är avgörande. Det är hög tid att planera för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, säger folkpartiets partiledare Jan Björklund.

- En tunnel mellan Sverige och Danmark bör naturligtvis byggas för både bil- och tågtrafik. Precis som med Öresundsbron. Det är viktigt att det är lätt för både varor och människor att röra sig mellan Sverige och kontinenten.

Fakta:

Öresundsregionen är en tillväxtregion som är viktig för hela Sverige. För att inte hämmas i sin utveckling behöver regionen en väl utbyggd infrastruktur. De senaste fyra åren har trafiken över Öresundsbron ökat med 14-17 procent per år. När förbindelsen över Fehmarn Bält (Danmark - Tyskland) är klar kring 2020 kommer trafiken i Öresundsregionen sannolikt att öka ytterligare. Utvecklingen talar för att Öresundsbrons kapacitet på lång sikt är för låg.

Förslaget är antaget av Folkpartiets partiledning inför Folkpartiets landsmöte i slutet av november.

Pressmeddelande från: Folkpartiet