Artikeln publicerad: 091007
Järnvägsbranschen ökar och erbjuder 1500 nya jobb



Inom järnvägsbranschen kommer det att finnas många intressanta jobb i framtiden. Detta framkom då en rad aktörer inom branschen visade på framtida möjligheter i samband med den pågående järnvägsmässan Nordic Rail i Jönköping.

Inom järnvägsbranschen pågår ett arbete med flera företag och organisationer för att säkra tillgången på kompetenta medarbetare de kommande åren.

- Vårt utbildningsforum är väldigt viktigt i det här arbetet. Vi är nu 19 företag som diskuterar vilka kompetenser vi behöver ta fram, säger Pia Bergqvist från Banverket som är projektledare.

Bland annat kommer det att inom tekniksidan behövas underhållstekniker/ingenjörer, elektro- och signalingenjörer, beräkningsingenjörer och kvalificerade projektledare. Inom anläggningssidan finns det behov av förare av spårriktarmaskiner, byggledare och vissa specialister som lantmätare och geotekniker. Även tunnelarbetare och ingenjörer inom gruv- och bergverksamhet måste rekryteras.

Rekryteringsbehoven är så stora att branschen själv bidrar till utvecklingen av nya utbildningar. Projektet har under en tid arbetat mycket aktivt för att ta fram inriktningar inom befintliga gymnasieprogram som el- och bygg- och anläggningsprogrammen för att tillgodose de framtida behoven. I det arbetet ingår också att utbilda lärare och att ta fram utbildningsmaterial. Yrkeshögskolan har också program på flera platser i landet med utbildningar som siktar mot jobb inom järnvägssektorn.

Banverket har med sitt sektorsansvar för järnvägen drivit arbetet inom projektet Kompetensförsörjning inom järnvägssektorn (KIS). Till arbetet har en rad aktörer inom branschen varit knutna, såsom konsultföretag, entreprenörer och trafikoperatörer.

- Det finns ett stort intresse inom hela branschen, så det har inte varit svårt att knyta engagerade personer till det här arbetet. Det måste vara unikt att konkurrerande verksamheter går ihop och gör en sådan här satsning, säger Pia Bergqvist.

Pressmeddelande från: Banverket