Artikeln publicerad: 091007
Världspremiär för renare dieseltåg i Jönköping

Idag sker premiärturen i Jönköping med Bombardier Transportations nya, grönare version av dieseltåget ITNIO. Det nya ITINO är det första som byggts enligt företagets satsning ECO4 och har utrustats med dieseltekniken C.L.E.A.N för att minimera miljöpåverkan. Tåget, som visas under Nordic Rail i Jönköping, kommer att sättas i trafik i Sverige och Tyskland senare i år.

Flera regionala järnvägssystem är fortfarande inte elektrifierade och därmed beroende av dieseltåg som exempelvis det populära ITINO. Bombardier har utvecklat C.L.E.A.N-tekniken (Catalyst based Low Emission ApplicatioN) för att minimera utsläppen - dieseldrivna tåg i storleksklassen utrustade med C.L.E.A.N har de lägsta utsläppen i världen och Bombardier är först med tekniken för passagerartåg.

- De nya tågen är konstruerade för att uppfylla EUs nuvarande och kommande miljökrav, vilket vi naturligtvis ser som en mycket viktig egenskap för vårt engagemang i uthålliga transporter, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Fyra nya ITINO-tåg med dieseltekniken C.L.E.A.N har beställts av Fahma-Fahrzeug Management för trafik i Odenwald-regionen nära Frankfurt/Main i Tyskland med start senare i oktober. Ytterligare 13 nya tåg har beställts av svenska operatörer. Först ut i Sverige blir Västtrafik, vars tåg levereras i december 2009.

ITINO-tåg utrustade med CLEAN är före sin tid och möter redan de strikta EU-direktiven för giftiga ämnen som kommer att börja gälla år 2012 (2004/26/EC nivå 3B). Utvecklingen av CLEAN är sprunget ur ett forskningsprojekt som inleddes i augusti 2006. Sedan dess har "C.L.E.A.N Diesel Power Pack" genomgått omfattande typtester som visar att utsläppen minskat med upp till 83 % jämfört med föregående modeller. Ytterligare en fördel är att framdrivnings- och avgassystemets vikt har reducerats med 20 %, vilket också bidrar till minskad energiförbrukning. Ett annat mål med utvecklingen var att minimera underhålls- och reparationstider, vilket även det har uppnåtts till gagn för såväl operatörer som passagerare.

Från introduktionen i april 2003 har ITINO definierat en ny standard i termer av säkerhet, pålitlighet och passagerarkomfort. Tågets moderna, attraktiva design och användbara passagerarytor blev genast en succé både bland operatörer och passagerare. Nu markerar ITINO även en ny industristandard för miljövänlig dieselframdrivning.

Pressmeddelande från: Bombardier