Artikeln publicerad: 091007
Hus Vänern i Karlstad vinner Stora Samhällsbyggarpriset 2009



Den toppmoderna byggnaden Hus Vänern vid Karlstads universitet har idag i hård konkurrens tilldelats Stora Samhällsbyggarpriset 2009. Juryn anser att fastigheten "på ett banbrytande sätt stödjer ny pedagogik och fungerar som en inspirerande mötesplats, där samhälle, näringsliv och akademi samverkar".

Stora Samhällsbyggarpriset 2009 delades ut under högtidliga former den 6 oktober på Nationalmuseum i Stockholm. Vinnare av det prestigefulla priset blev Hus Vänern vid Karlstads universitet. Byggnaden invigdes hösten 2008 och rymmer både utbildning och forskning. Utmärkande är den äggformade föreläsningssalen som tycks sväva i den stora, öppna entréhallen. Rummet hyser också ett café som är beläget direkt under "Ägget" och avslutas med en kombinerad läktare och trappa.

Juryns motivering:

"I projektet har man på ett mycket medvetet sätt förhållit sig till processen, såväl före, under som efter projektet, vilket gett hållbara, flexibla, förvaltningsanpassade lösningar med en arkitektur som stärker områdets karaktär. En engagerad och långsiktig hyresgäst har i nära samarbete med en erfaren och målmedveten byggherre skapat en effektiv byggprocess med stora kvaliteter. Samverkan med totalentreprenör och övriga aktörer i projektet har medfört att allas kompetenser nyttjats väl så att projektets ambitiösa mål kunnat uppnås med god kontroll av dess resurser."

Hus Vänern är utvecklat och byggt av fastighetsbolaget Akademiska Hus i nära samarbete med hyresgästen Karlstads universitet.

- Att vinna Stora Samhällsbyggarpriset är roligt för alla som varit med och bidragit till husets tillkomst och alla som verkar i huset, både personal och studenter. Vi känner oss väldigt stolta och glada, säger Anne-Christine Larsson, universitetsdirektör vid Karlstads universitet.

- Vinsten stärker oss i vår ambition att vara en visionär samhällsbyggare. I nära partnerskap med våra kunder skapar vi Sveriges främsta kunskapsmiljöer, dit Hus Vänern räknas, säger Mikael Lundström, vd och koncernchef för Akademiska Hus.

Bakom Stora Samhällsbyggarpriset står Byggherrarna, Sveriges Arkitekter, STD Svensk Teknik och Design, Sveriges Byggindustrier, VVS Företagen, Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Byggmaterialindustrierna och Betongvaruindustrin. Övriga nominerade var ABB:s provhall i Ludvika, Kiruna Kulsinterverk 4 och ny hovrättsbyggnad i Malmö.

Hus Vänern har tidigare tilldelats Karlstad kommuns byggnadspris 2008.

Pressmeddelande från: Akademiska Hus AB