Artikeln publicerad: 091006
Viktigt att julskinkan är svensk



Nästan alla äter eller serverar skinka på jul. Det är också den rätt som är favorit på julbordet. Att den är svensk anser tre av fyra som viktigt. Scans nya julundersökning visar också att det svenska traditionella julbordet föredras av majoriteten, men många utmanar gärna med inslag av nya och annorlunda rätter.

56 % föredrar ett traditionellt julbord med klassiska rätter och smaker. 39 % föredrar ett julbord med en blandning av nya och traditionella smaker och rätter. Männen är däremot mer traditionella än kvinnor. Kvinnor föredrar även en blandning av nytt och traditionellt.

Mer än hälften lagar några rätter till julbordet från grunden och kompletterar med färdiga produkter. En av tre anser att det är viktigt att julmaten är hälsosam och fettsnål.

- Julen är fylld med härliga traditioner, där julskinkan har en stor plats. Ett julbord utan julskinka är som en kanelbulle utan kanel, säger Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör, Scan AB.


Julskinkefakta:

  • 95 % äter/serverar julskinka
  • 72 % anser att det är viktigt att julskinkan är svensk
  • 34 % anser att julskinka är den absoluta favoriten och hela 85 % anser att det är en av favoriterna på julbordet
  • 28 % anser att det är viktigt att julskinkan är en Piggham-skinka
  • 27 % anser att det är viktigt att julskinkan är ekologisk
  • 22 % anser att det är viktigt att julskinkan är klimatmärkt

Undersökningen är gjord av Scandinfo, under november och december 2008. Antal svarande var 500 svenska konsumenter, med ålder 15 år och uppåt.

Pressmeddelande från: Scan AB