Artikeln publicerad: 2009-10-05
Siemens levererar digital röntgen till Västra Götaland



Siemens har tagit hem en order på digital röntgenutrusning värd cirka 20 miljoner kronor. Beställare är sjukhusen i Västra Götalandsregionen som har gjort en gemensam upphandling av C-bågar. Bättre bildkvalitet, sänkt stråldos och ökad vårdkvalitet är några av de fördelar som den nya utrustningen medför.

Sjukhusen i Västra Götalandsregionen har gått samman i en stor gemensam upphandling av digital röntgenutrustning för framförallt ortopedi och kirurgi. Alla sjukhus i regionen omfattas: Sahlgrenska universitetssjukhuset (Sahlgrenska, Östra och Mölndals sjukhus), NU-sjukvården (Uddevalla och Norra Älvsborgs Länssjukhus), Skaraborgs sjukhus (Skövde, Lidköping och Falköping), Södra Älvsborgs sjukhus (Borås) samt Kungälv och Alingsås.

Ordern till Siemens omfattar tre typer av C-bågar: Dels standardbågen Arcadis Varic för vanliga undersökningar inom ortopedi och kirurgi, dels en kraftfull C-båge Arcadis Avantic. Den senare passar för krävande undersökningar med långa genomlysningstider samt undersökningar där man behöver en så kallad cinefunktion. Det innebär korta kraftiga pulser som möjliggör undersökning i närheten av eller inuti hjärtat.

Därutöver omfattar ordern även en avancerad C-båge med möjlighet till undersökningar i 3D, Arcadis Orbic 3D. Detta system används främst inom ortopedi där man med hjälp av scanning i 180 grader runt objektet skapar en volym där man kan säkerställa att exempelvis skruvar hamnar i exakt rätt läge.

"Sjukhusen får moderna system med enkla användargränssnitt och den lägsta stråldosen som idag är möjlig. Bildkvaliteten blir bättre än tidigare vilket ger säkrare diagnos", berättar Håkan Strannelind, produktchef vid Siemens AB. "Dessutom ger den nya tekniken med 3D-funktion betydligt större säkerhet vid ingrepp där man har satt in implantat".

Leveranserna av C-bågarna till sjukhusen började i september i år, och avtalet löper i två år, med möjlighet till ytterligare förlängning.

Pressmeddelande från: Siemens AB