Artikeln publicerad: 091001
Volontärresor ökar kraftigt - Projekt i Östafrika lockar

- Aldrig tidigare har så många bokat volontärresor som nu! Det verkar som om viljan att hjälpa dem som har det svårt ökar i kristider.

Det säger Emma Höjer, delägare till Volontärresor i Stockholm. Under september 2009 bokade 100 personer en volontärresa, 50% fler än samma period förra året. Nästa år, 2010, räknar man med att kunna förmedla 1 000 volontärplatser runt hela världen.

- Allt fler svenskar vill göra mer än bara sola och bada när de reser till andra länder. Den nya trenden är att bo i lokala familjer och hjälpa till på barnhem, i skolor eller i olika naturprojekt. Det är ett fantastiskt sätt att lära känna en annan kultur och samtidigt göra en insats.

Företaget Volontärresor har funnits i fyra år och drivs av Emma Höjer, Maria Olsson och Stefan Sterve. Numera har man lokala samarbetspartners i 18 länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Målet är att år 2010 ha samarbetspartners och projekt i 20 länder. Som ett led i den utvecklingen gör man nu en satsning på Östafrika.

- Vi har länge känt ett behov att hitta fler projekt i Afrika, berättar Maria Olsson. Till vår glädje kan vi nu i höst börja förmedla volontärer både till ett miljövårdsprojekt på ön Pemba utanför Tanzanias kust, till två spännande kvinnoprojekt i Kenya och till en skola för föräldralösa barn i södra Uganda.

Företagets vision är att möten mellan människor från olika bakgrund och olika kulturer kan bidra till att förändra världen. Projekten drivs av lokala eldsjälar och ofta uppstår starka vänskapsband mellan volontären och familjerna, barnen eller de andra på projektet. Volontärresan slutar inte när volontären reser hem.

- Många volontärer har fortsatt att bidra ekonomiskt efter sin tid på projekten, berättar Emma Höjer. I Tanzania kunde man bygga ett helt nytt daghem med hjälp av 50000 kr som en volontär samlat in i Sverige. I Senegal fick en radiostation 20000 kr för att göra en radioserie om våld mot kvinnor. I Ghana har en volontär på egen hand startat en flickskola. Volontärresor ger ringar på vattnet!

Pressmeddelande från: Volontärresor