Artikeln publicerad: 090928
Svininfluensavaccin och kvicksilver

Det vaccin, Pandemrix, som kommer att användas i landet vid vaccineringarna mot svininfluensa innehåller kvicksilver, detta trots att ämnet är förbjudet i Sverige sedan första juni i år. Konserveringsmedlet i vaccinet heter Tiomersal och det är det som innehåller kvicksilver.

Men om man inte är extremt överkänslig mot kvicksilver så menar experter att man inte behöver vara orolig att få i sig någon skadlig dos.

På Läkemedelsverkets hemsida kan man läsa följande:

I Pandemrix ingår konserveringsmedlet tiomersal, en kvicksilverförening, som tillsätts för att minska risken för att vaccinet förorenas av mikroorganismer. Tiomersal har ingått i vacciner sedan 1950-talet, och flera miljarder doser har givits under åren. Mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 mikrogram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer.

Svensk insjöfisk (abborre, gädda gös) innehåller i medeltal 11-46 mikrogram kvicksilver per 100 g. Lägst mängd kvicksilver i fisk ses i havsfiskar, t ex är innehållet i odlad norsk fjordlax i medeltal 2 mikrogram per 100 g. En burk barnmat (200 gram) får innehålla upp till 10 mikrogram kvicksilver.