Artikeln publicerad: 090927
Cecilia (M) motionerar om E20 genom Skaraborg som projektväg för eluttag



- Det är viktigt att vi redan nu tar de första stegen mot en mer miljövänlig transportsektor. Utvecklingen mot en fungerande infrastruktur för elbilar har påbörjats i storstäderna. Nu behöver vi ta nästa steg, de längre distanserna utanför storstäderna. E20 är den viktigaste transportvägen för gods- och persontrafik i landet, och huvudstråket mellan Sveriges huvudstad och Sveriges andra stad, och genom Skaraborg.

Det sa Cecilia Widegren (m), riksdagsledamot från Skaraborg tillika Moderaternas gruppledare och talesman i socialpolitik, i samband med att hon i dagarna motionerar om att göra E20 till projektväg för eluttag. Den allmänna otionsperioden som påbörjades i riksdagen förra veckan.

- En fungerande och miljövänlig infrastruktur för vägtransporter är oerhört viktigt för Sveriges framtida konkurrenskraft. Samtidigt är det i transportsektorn som de stora vinsterna i form av mindre utsläpp kan göras. Transportsektorn är enorm och potentialen för nya idéer som leder till miljövänligare transportsätt är mycket stort. Detta kan skapa många arbetstillfällen i Skaraborg och göra Sverige världsledande på området.

- Utvecklingen av eldrivna bilar måste testas i praktiken utanför storstäderna och på längre sträckor än vad som görs idag. E20 är huvudstråk i Sverige och därför lämplig som projektväg för eluttag. Detta gynnar klimatet, nya arbetstillfällen, Skaraborg och hela Sveriges konkurrenskraft. Ett Skaraborg i framkant kan på detta sätt visa vägen för övriga Sverige och Europa.

Här följer motionen i sin helhet:

E20 som projektväg för eluttag

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om E20, huvudvägen mellan Sveriges första och andra stad, som projektväg för eluttag.

Motivering

Alliansregeringen har påbörjat arbetet mot ett mer klimatvänligt samhälle fritt från fossila bränslen. Denna samhällsomställning kommer att ta både tid och kraft. I dagens läge används fossila bränslen som gas och olja i mindre utsträckning i Sverige än i de flesta andra länder i Europa. Förutom den mindre mängd gas som brukas i södra och västra Sverige är det bränslet i våra bilar som står för användningen av fossila bränslen i vårt land. Det är i transportsektorn som de stora vinsterna i form av mindre utsläpp kan göras. Samtidigt är goda kommunikationer och infrastruktur väldigt viktigt för den svenska ekonomin.

Transportsektorn är enorm och potentialen för nya idéer som leder till miljövänligare transportsätt är mycket stort. Detta kan skapa många arbetstillfällen i landet och göra Sverige världsledande på området. Därför behöver vi redan nu behöver satsa på alternativa bränslen i transportsektorn.
En viktig aspekt i detta sammanhang är att utvecklingen av elbilar är på frammarsch. Än så länge begränsas användningsområdet till kortare distanser. Dessutom behövs tillgång till eluttag. I dagens läge kan inte elbilar ersätta bensindrivna bilar, men det är viktigt att eldrivna bilar kan göra det i framtiden. Därför bör utvecklingen och anpassningen till ett mer klimatvänligt samhälle påbörjas snarast.

E20 är huvudstråket mellan Sveriges huvudstad och andra stad, Stockholm och Göteborg, och är oerhört viktigt för den svenska ekonomin och jobben.

Vägverket har konstaterat att E20 är Sveriges viktigaste vägförbindelse för transporter mellan Västkusten och Stockholmsområdet, och som förbindelseled för trafiken från Finland och Danmark samt vidare ner i Europa via Göteborgs hamn, som är Norra Europas största hamn. Sveriges och Skaraborgs framtida tillväxt är starkt beroende av en fungerande modern infrastruktur, med E20 i centrum.

Omställningen till en mer klimatvänlig ekonomi är ett omfattande arbete. Steg för steg måste vårt samhälle anpassas till nya förutsättningar. Det är viktigt att vi redan nu tar de första stegen mot en mer miljövänlig transportsektor. Ett sådant steg är att utveckla möjligheterna för en fungerande infrastruktur för elbilar i Sverige. Detta har redan påbörjats i storstäderna.

Nu behöver vi ta tag i nästa fas, de längre distanserna utanför storstäderna. Med E20 som den viktigaste transportvägen för gods- och persontrafik i landet framstår E 20 som den ideala projektväg för eluttag i Sverige. Detta är gynnsamt för klimatet, nya arbetstillfällen och för konkurrenskraften i Skaraborg.

En fungerande och miljövänlig infrastruktur för vägtransporter är oerhört viktigt för Sveriges framtida konkurrenskraft. Utvecklingen av eldrivna bilar måste testas i praktiken utanför storstäderna och på längre sträckor än vad som görs idag. E20 är en lämplig plats som projektväg för eluttag. Detta gynnar klimatet, nya arbetstillfällen, Skaraborg, Västsverige, Mälardalen, Örebro och hela Sveriges konkurrenskraft. E20 i framkant kan på detta sätt visa vägen för övriga Sverige och Europa.

Stockholm den 27 september 2009
Cecilia Widegren (M)