Artikeln publicerad: 090926
Ny skollag måste ge lärare rätt att sätta in åtgärder

Lärarförbundets synpunkter på förslaget till ny skollag överlämnas i dag till regeringen. En ny skollag förväntas träda i kraft 2011.

Skollagsförslaget tar flera viktiga steg i rätt riktning. Ett av de allra viktigaste är att elevernas rätt till kunskap stärks. Bland annat ges elever och föräldrar rätt att överklaga en beslutad åtgärdsplan eller brist på en åtgärdsplan.

- Ska elevens rätt till kunskap stärkas på riktigt måste lärare kunna sätta in åtgärder som gör att eleven får en chans att nå målen. Lärarförbundet vill därför se en motsvarande Lex Sarah och Lex Maria för skolan. Då skulle lärare tidigt kunna rätta till brister, säger Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet.

Regeringen har delvis redan hörsammat Lärarförbundets krav. I budgetpropositionen, som presenterades för några dagar sedan, finns ett löfte om en utredning av en Lex Sarah för utbildningsområdet redan nästa år.

- Jag förutsätter att den utredningen får direktiv som ger lärare en verklig rätt att sätta in nödvändiga åtgärder för att varje elev ska klara skolan. I dag får en lärare alltför ofta svaret att inga pengar finns. Det är inte acceptabelt om vi ska ha en skola i världsklass, säger Eva-Lis Sirén.

Skollagsförslaget saknar de delar som reglerar lärares behörighetskrav för anställning.

- Lärarförbundet ser fram emot att regeringen inom kort återkommer med förslag till hur nya behörighetsregler för lärare ska se ut. Först då är det möjligt att i sin helhet bedöma hur väl den nya skollagen stödjer en skola som ger alla elever rätt till en ut­bildning av hög kvalitet, säger Eva-Lis Sirén.

Pressmeddelande från: Lärarförbundet