Artikeln publicerad: 090923
Kung Carl Gustaf invigde svensk fabrik i Spanien



Igår invigde kung Carl Gustaf det svenska miljöteknikföretaget ClimateWells nya fabrik i den spanska staden Soria. ClimateWell, som utvecklar en unik soldriven värme- och kylanläggning för världsmarknaden, utsågs i somras av den engelska tidningen The Guardian till ett av världens 100 mest lovande miljöteknikföretag. Den nyinvigda fabriken är ClimateWells första egna fabrik.

ClimateWells teknik bygger på en svensk uppfinning som går ut på att lagra energi från en solfångare i ett batteri av salt. Energin kan sedan användas för att generera antingen kyla eller värme.

- Tekniken lämpar sig bäst i solrika länder där solenergin flödar rikligt och efterfrågan på luftkonditionering är stor, samtidigt som det kan behövas värme på vintrar och nätter, säger vd Per Olofsson.

ClimateWell har fått en rad utmärkelser och priser för sin miljövänliga teknik. Bland annat blev bolaget utsett till ”Technology Pioneer 2007” av World Economic Forum i Davos. I år kom ClimateWell med på den engelska tidningen The Guardians lista Global Cleantech 100, som ett av världens 100 viktigaste cleantechföretag.

Bolaget utvecklas väl och har redan bokat ordrar för mer än 1000 maskiner. Dessa är ungefär lika stora som ett kyl- och frysskåp, helt utan rörliga delar. De är tystgående och den el som krävs är det som behövs för själva styrsystemet. Kunderna finns i många länder, bland andra Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Dubai, Indien och Australien. Bolaget omsatte 36 miljoner kronor 2008, vilket nästan var en tiodubbling jämfört med 2007.

- I Australien är vår lösning efterfrågad då avstånden gör att det är kostsamt att bygga ut elnätet. Där är vår lösning mer effektiv även sett ur det perspektivet. Nu avvaktar vi kommande beslut inom EU och i USA där krav om energieffektivisering kan komma att öka vår marknad ytterligare säger Per Olofsson.

ClimateWells största ägare är det spanska investmentbolaget Utilsun S.L., Industrifonden, Skirner Energy och Northzone Ventures.

Kung Carl Gustaf invigde den nya fabriken i Soria den 22 september inför cirka 260 gäster. Bland andra deltog ClimateWells ordförande Fred Andersson och ordföranden för ClimateWell Ibérica, Luis Malo de Molina. Sveriges Spanienambassadör Anders Rönnqvist närvarade också. Kungen är hedersordförande i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och är i Spanien med IVA:s Royal Technology Mission. Syftet är att besöka företag som utmärker sig i användningen av ny teknik eller innovativa tillämpningar av teknik.

Pressmeddelande från: Industrifonden