Artikeln publicerad: 090921
Massexperiment i Västra Götaland - Tusentals elever mäter klassrumsluften!

Hur bra är inomhusluften i våra skolor? Nu tar eleverna själva reda på det! Omkring 250 klasser i Västra Götaland deltar i ett massexperiment där mätdata från mer än tusen skolor i Sverige, Norge och Danmark analyseras. Experimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som äger rum nu på fredag den 25 september i Göteborg.

Med enkel mätutrustning ska eleverna undersöka koldioxidhalten i sitt klassrum vid lektionens slut. I en liknande undersökning i Norge 2003 hade 42 procent av klassrummen för höga koldioxidhalter, något som kan försämra elevernas koncentration och inlärningsförmåga. Resultaten ledde till bättre ventilation på flera skolor.

– Vi hoppas förstås att skolor med dålig luft kan få draghjälp att förbättra inomhusklimatet genom att delta i experimentet. Syftet är också att förmedla hur forskning berör oss alla i vardagen, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Mätningarna pågår den 23 september – 7 oktober. Mätdata analyseras sedan av forskare från Norges Institut for Luftforskning och Danmarks Tekniske Universitet. I december får eleverna reda på resultatet.

Massexperimentet genomförs av ForskarFredag, Dansk Naturvidenskabsfestival och Forskningsdagene i Norge, med stöd av Nordforsk.

Pressmeddelande från: Vetenskapsfestivalen