Artikeln publicerad: 090918
Få föräldrar äter frukost med sina barn

Den gemensamma frukosten har tappat betydelse bland svenska familjer. Många anser att det är viktigt att äta tillsammans med sina barn, men få gör det. Det visar en ny undersökning från YouGov. Bland tonårsföräldrar äter 84 procent inte frukost med sina barn. Hälften av de tillfrågade tycker inte heller att det är viktigt med en gemensam frukost.

Frukosten har länge ansetts som dagens viktigaste måltid. Men frukostens status har minskat. Det visar en undersökning utförd av YouGove på uppdrag av Kellogg`s i juni 2009. De flesta föräldrar prioriterar inte att äta frukost tillsammans med sina barn. Värst är det bland tonårsföräldrar där så många som 84 procent inte tar sig tid att äta tillsammans med sina barn. Stress, olika tider och att barnen klarar av att servera sig frukost själv, kan vara bidragande orsaker. 52 procent nämner att familjen äter frukost på olika tidpunkter och mer än 40 procent anser att brådska påverkar morgonens matvanor.

- Det är oroande att så få föräldrar tar sig tid att äta frukost och vara tillsammans med sina barn på morgonen. Det är lätt att glömma att även den sociala kontakten har betydelse för framtida vanor och jag är övertygad om att många föräldrar skulle kunna prioritera på annat sätt. Gemensam frukost är en långsiktig investering för utvecklingen av barns hälsa, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef för Skolhälsovården i Uppsala kommun.

Undersökningen visar att det bland föräldrar med yngre barn är vanligare att äta tillsammans med barnen. Bland föräldrar med barn mellan sex och tolv år är det 32 procent som äter tillsammans medan det bland tonårsföräldrar bara är 16 procent som äter dagens första måltid tillsammans med sina barn.

Undersökningen om frukostvanor utfördes av YouGov i juni 2009. 1000 personer med barn mellan sex och 19 år som bor hemma svarade på enkäten.

Christina Stenhammar är doktorand vid Uppsala Universitet och arbetar på en avhandling med titeln "Barns livsstil ur ett föräldraperspektiv".

Frukost är viktigt

Enligt Livsmedelsverket näringsrekommendationer bör vi få i oss 20 till 25 procent av hela dagens kaloribehov till frukost.

Frukosten bör innehålla exempelvis:

  • Gröt, flingor eller müsli med mjölk, fil eller yoghurt
  • En till två smörgåsar med pålägg
  • En frukt eller ett litet glas juice
Vill du se om du äter tillräckligt till frukost? Gå in på www.kolladinfrukost.se

Pressmeddelande från: Kellogg Sverige