Artikeln publicerad: 090918
Stressade föräldrar tar hjälp av vardagsteknik

– Svenska familjers kommunikationsvanor kartlagda

Den svenska föräldern tar allt mer hjälp modern kommunikation för att få ihop logistiken i vardagen och för att ta igen sig. Man låter barnens rum vara fylld av teknik och kommer under 2009 bli allt mer kommunikationsintensiv. Detta visar TeliaSoneras årliga trendundersökning.

Fungerande teknik ökar friheten och förenklar logistiken hos våra svenska familjer. Det räcker inte längre med att ha en enda mobiltelefon. Idag skiljer vi gärna på familjen och arbetet. 28 procent av föräldrarna i de svenska hushållen har en mobiltelefon med kontaktkort vid sidan av den vanliga mobilen. Främsta anledningen till detta är för att man vill ha en reservmobil utifall att den ena skulle gå sönder eller tappas bort (50 procent). En fjärdedel (25 procent) menar att det är ett sätt att skilja på jobb och privatsamtal.

– Det blir allt tydligare att familjerna ser tekniken som en förlängning av sig själva eftersom bra tjänster kan underlätta planeringen av vardagen. Vi måste alltid hålla jämna steg med familjerna i deras krav på erbjudanden som gör vardagen enklare, säger Ulrika Steg, chef för mobila konsumentaffärer.

Årets upplaga av Telia Trendspaning visar att 18 procent av de svenska föräldrarna surfar direkt med mobilen eller med mobilt bredband i bärbara datorer var och varannan dag.
Den svenska familjen kommer även bli mer kommunikationsintensiv då nästan 60 procent kommer att öka datoranvändningen, en femtedel kommer att öka sin användning av mobilt bredband och en tredjedel av föräldrarna kommer att använda mobiltelefonen mer.

Teknik i sängen

Egen tv, dator, mobiltelefon och tv-spel är några av de teknikprylar som barnen har i sina rum. 78 procent av barnen har egna datorer, 73 procent har mobiltelefon. Närmare hälften har tv-spel (46 procent) och 67 procent har tv på rummet.

Också när föräldrarna tar igen sig på kvällen följer tekniken med. Nästan 20 procent har datorn i sängen och 38 procent tar med sig mobiltelefonen. Kanske är det även när barnens lampa släcks som föräldrarna följer sina bloggar, vilket 33 procent gör.

Pressmeddelande från: TeliaSonera