Artikeln publicerad: 090917
Pentax K-x - ny digital systemkamera



Systemkamera i instegsklassen med höga prestanda, filminspelning, snabb seriebildstagning och smidig användning i ett kompakt och lätt kamerahus

Pentax lanserar Pentax K-x, en ny digital systemkamera som kombinerar höga fotografiska prestanda med en bred uppsättning avancerade funktioner, däribland Live View och filminspelning i HD (1280x720 pixlar med 24 bilder per sekund). Ett kompakt kamerahus med låg vikt gör kameran till en flexibel följeslagare.

"K-x är en vidareutveckling av Pentax K-m, en digital systemkamera som sedan den lanserades i oktober 2008 har blivit mycket populär bland sina användare", säger Per Skog hos Focus Trading, Pentax svenska generalagent.

En nyutvecklad CMOS bildsensor och en förbättrad bildhanteringsmotor ger fotografiska prestanda i nivå med betydligt dyrare kameror. Bland annat kännetecknas K-x av hög detaljskärpa med 12,4 miljoner effektiva pixlar, superhög känslighet och snabb seriebildstagning. Det finns även en rad avancerade funktioner, däribland Live View och filminspelning.



Dessutom finns behändiga funktioner som producerar personifierade bilder på ett enkelt sätt: ett uppgraderat digitalt filter för mer sofistikerad bildbehandling, och en ny process för iögonfallande efterbehandling med unika fängslande färger.

"K-x är inte bara en perfekt kamera för förstagångsanvändare, den är även en idealisk backupkamera för mer erfarna fotografer", säger Per Skog.

Viktiga egenskaper:

1. Högkvalitativ bildreproduktion

a) Ca 12,4 miljoner effektiva pixlar för verklighetstrogen bildreproduktion

K-x har en nyutvecklad snabb CMOS bildsensor som på ett flexibelt sätt svarar på varierande ISO-nivåer. Med ca 12,4 miljoner effektiva pixlar reproduceras verklighetstrogna bilder med finstämda detaljer och ett stort färgdjup. K-x erbjuder inte bara ett omfång mellan ISO 200 och 6400, man kan även utöka känsligheten via en inställning till ISO 100 - 12800, vilket ger större kreativ frihet.

b) PRIME II bildhanteringsmotor

K-x har en nyutvecklad bildhanteringsmotor, PRIME II (Pentax Real Image Engine). Ny teknik från Fujitsu ger snabbare bearbetning och förbättrad förmåga att producera högkvalitativa bilder med rikare och mer exakt färgåtergivning, liksom snabbare överföring av filmdata.

2. Kompakt kamerahus med låg vikt

Trots sin stora bildsensor (23,6 x 15,8 mm) tillhör K-x en av de mest kompakta kamerorna i sin klass. Detta tack vare en kombination av ett kompakt chassi i rostfritt stål, en nerminskad bildstabiliseringsmekanism i kamerahuset och utrymmeseffektiv placering och av olika komponenter.

3. Live View med detektering av upp till sexton ansikten

Live View är en funktion som gör att man kan se bilden på LCD-skärmen under fotografering, precis som på en digital kompaktkamera. Man kan välja mellan tre olika fokuseringslägen under Live View: Kontrast AF, vilket optimerar fokus baserat på motivets kontrast, Ansiktsdetektering AF som automatiskt detekterar upp till sexton ansikten och fokuserar på valt huvudmotiv och fasskillnad AF, som använder kamerans AF-sensor för optimering av fokus.

4. Högkvalitativ filminspelning i 1280x720 och 24 bilder per sekund

K-x tar vackra och naturtrogna filmklipp i 16:9 HDTV proportioner (1280x720 pixlar) med en hastighet av 24 bilder per sekund.

5. SR för skarpa bilder

Pentax-utvecklade SR (Shake Reduction) kompenserar mot kameraskakningar med så mycket som fyra slutarsteg. Denna innovativa mekanism fungerar med samtliga objektiv, även sådana för filmformat. SR producerar skarpa bilder till och med under krävande förhållanden, som när man använder teleobjektiv, vid svagt ljus utan blixt och fotografering i solnedgång.

6. Snabb seriebildstagning

K-x tar upp till 17 bilder i en serie (i JPEG-format) vid maxhastigheten 4,7 bilder per sekund, vilket är snabbast i sin klass. En ny slutarenhet bevisade sin robusthet vid en krävande test med över 100 000 exponeringar. Med slutarhastigheter ända ner till 1/6000 sekund kan man ta skarpa bilder av snabbrörliga motiv.

7. Innovativ bildbehandling

a) Den digitala filterfunktionen efterbearbetar bilder för att skapa kreativa visuella uttryck. Det finns 16 olika filter och man kan till och med applicera flera filter på en bild för mer personliga effekter.

b) Cross process innebär att kameran automatiskt och slumpmässigt förändrar fotografiska parametrar för varje exponering för att skapa iögonfallande bilder med fantasifulla färger. Denna lekfulla funktion tillför fotograferingen ett visst mått av oförutsägbarhet.

8. 11-punkters AF-sensor

SAFOX VIII autofokussystem har 11 sensorpunkter (med nio korssensorer placerade i mitten) för automatisk fokusering, även på ocentrerade motiv. Man kan även välja en av sensorerna som fokuseringspunkt.

9. Fler finesser

  1. Energieffektiv konstruktion, fyra AA litiumbatterier räcker till ca 1 900 bilder
  2. Unika efterbehandlingsmöjligheter
  3. DR (Dust Removal) för att eliminera irriterande damm på bilderna och visuell kontroll av damm på bildsensorn
  4. 2,7 tums högupplöst LCD färgskärm med ca 230 000 bildpunkter
  5. Automatiskt val av bästa fotograferingsläge, till och med under fotografering med Live View
  6. HDR (högt dynamiskt omfång) för att skapa sammansatta bilder med extra brett dynamiskt omfång från tre bilder med olika exponeringar
  7. Vitbalanskontroll med ett nytt CTE-läge för att betona färgerna vid t.ex en solnedgång
  8. Statusskärm för snabb bekräftelse av aktuella inställningar
  9. Tio motivprogram, med enkelt val via ikoner
  10. Automatisk kompensation av distortion och lateral kromatisk aberration (endast med DA och D FA objektiv)
  11. Mjukvaran Pentax Digital Camera Utility 4 medföljer, med bearbetning av RAW-data och webbläsartillämpningar

Pris och tillgänglighet

Pentax K-x blir tillgänglig i fotohandeln under oktober månad, och kommer att kosta ca 6 595 kr inklusive moms och Pentax 18-55 mm zoomobjektiv.

Pressmeddelande från: Focus Trading AB