Artikeln publicerad: 090916
Nytt naturreservat i Dalsland

Orsberget i Åmåls kommun har blivit naturreservat. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har beslutat att skydda det drygt 200 hektar stora skogsområdet utefter sjön Edslans strand.

Det nya naturreservatet Orsberget ligger 4 km norr om Edsleskog och är ett område med mycket grova och resliga granar. Det finns också flera bergbranter med lövträd som ek, lönn, lind och asp. På lövträden växer sällsynta lavar, t.ex. lunglav och örtlav. Blåsippor träffar man på lite varstans i naturreservatet.

– Orsberget med omgivningar är definitivt en av de vackraste platserna i Dalsland tycker jag, säger naturvårdshandläggare Tord Wennerblom på Länsstyrelsen. Vägen fram till naturreservatet bjuder på vyer över pastorala, välskötta ängs- och hagmarker. Väl inne i reservatet omsluts man av nästan trolska skogar och från Orsbergets topp är utsikten magnifik.

Det ska anläggas en liten P-plats och en märkt vandringsled som gör det lätt komma till de finaste ställena i naturreservatet, även om man inte är så van att gå i skogen. I naturreservatet finns redan en rastplats för kanotister.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Västra Götalands län