Artikeln publicerad: 090916
Centrum Mot Rasism kräver namnändring av kvarteret “negern” i Karlstad

Centrum mot rasism (CMR) och dess medlemsorganisationer kommer att överlämna en petition till Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstads kommun, Håkan Holm (s). Petitionen kommer att vara till stöd för en ändring av kvartersnamnet "Negern" till något som inte är rasistiskt och kränkande mot personer med afrikansk bakgrund.

Petitionen kommer att överräckas den 23 september, samma dag som Stadsbyggnadsnämnden röstar om namnändringsförslaget. Hur röstningen kommer att gå är osäkert men samtliga fyra remissinstanser - Lantmäteriet, Länsstyrelsen i Värmland, Värmlands museum och Carlstadsgillet - rekommenderar att namnet behålls. Lantmäteriet skriver i sitt utlåtande att de finner namnet "exotiskt och fantasieggande". Varken några afrosvenska eller antirasistiska organisationer fick vara med i remissförfarandet.

Kvarteret har haft namnet "Negern" i 150 år men det inte passar in i dagens Sverige med de värderingar vi har idag. CMR planerar att överlämna petitionen tillsammans med hundratals namnunderskrifter som samlats in genom e-post och Facebook.

Pressmeddelande från: Centrum mot rasism