Artikeln publicerad: 090915
Vad döljer sig under Slottets inre borggård?



Under vecka 39 kommer Stockholms stadsmuseum med hjälp av UV Teknik från Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet att utföra en arkeologisk georadarundersökning på Stockholm slotts inre borggård. Syftet med undersökningen är att kartlägga hur mycket av det gamla slottet Tre Kronor som finns kvar under borggårdens yta.

En georadar fungerar ungefär som ett ekolod använt på land. På borggården kommer 80 meter långa, raka profillinor att spännas upp. Längs med linorna kommer en georadarantenn att köras fram och tillbaka över borggården med 25 centimeters avstånd.

Antennen skickar ner en elektromagnetisk signal i marken som studsar tillbaka från stenar, murverk och lagergränser. Ekon från signalen registreras när de kommer tillbaka till markytan. Genom att mäta många parallella georadarprofiler nära varandra är det möjligt att få en tredimensionell datavolym. Denna datavolym kan skäras i horisontella så kallade djupskivor. Här kan man se de byggnadsrester som ligger på samma djup, exempelvis två eller fyra meter under marken.

Pressmeddelande från: Stockholms stadsmuseum