Artikeln publicerad: 090915
IF Metall föreslår särskilt avtal i kampen mot ungdomsarbetslösheten

IF Metall anser att parterna måste underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. IF Metall vill nu träffa avtal om ett så kallat yrkesår som gör att ungdomar ska få utbildning på industriarbetsplatser.

IF Metall tar bestämt avstånd från sänkta ungdomslöner för ordinarie arbetsuppgifter. Men i ett förslag som i dag har lämnats till arbetsgivarorganisationerna inom industrin vill IF Metall avtala om särskilda introduktionslöner för ungdomar som under ett år får utbildning varvad med praktik.

- Det finns många skäl att ta ungdomars arbetslöshet på största allvar. På sikt är det en social bomb som behöver desarmeras nu. Ungdomar vill arbeta och måste få möjlighet till detta. Industrins parter har här ett ansvar, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Svensk industri har under lång tid haft svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Våren 2008, strax före den nuvarande krisen, rapporterade vart tredje företag brist på yrkesarbetare och även i en svag konjunktur förekommer brist på vissa kategorier av yrkesarbetare.

Problemet förstärks av den långsiktiga demografiska utvecklingen där stora grupper av anställda under de kommande åren pensioneras.

* - Genom att vara offensiva kan vi gemensamt se till att svensk industri är väl rustad när konjunkturen vänder och vi kan hjälpa många ungdomar som nu har en mycket besvärlig situation. Det gäller att agera och inte bara sitta på åskådarläktaren, säger Stefan Löfven.

Utbildning - prioriterad fråga för industrins parter

Parterna inom industrin har på senare år arbetat för en uppryckning av den gymnasiala yrkesutbildningen riktad mot industrins områden. Genom Teknikcollege har parterna medverkat till att nära 70 gymnasieskolor runt om i landet arbetar enligt de kvalitetskriterier som Industrikommittén ställt sig bakom. Teknikcollege ger ungdomar en bra grund för ett långt och givande arbetsliv.

Många av de ungdomar som nu går arbetslösa har gått andra gymnasieprogram och behöver komplettera sina kunskaper för att få ett industrijobb.

Avtalets innehåll

Enligt IF Metall kan ett avtal om så kallat yrkesår gälla de 12 första månaderna av en anställning. En väsentlig del av arbetstiden ska vara företagsförlagd utbildning. De lokala parterna ska kunna avtala om att tillämpa en särskild introduktionslön till en minsta nivå som är fastställd av de centrala parterna.

Förutsättningar för att tillämpa introduktionslönen är att den anställde har en godkänd gymnasieutbildning inom Teknikcollege, alternativt en annan godkänd gymnasieutbildning, kompletterad med yrkesutbildning inom exempelvis yrkesvux.

Pressmeddelande från: IF Metall