Artikeln publicerad: 090915
Scan ABs huvudinriktning på Skara-anläggningen ändras

Scan AB anpassar organisationen till en framtida marknadsstruktur. För att bli mer konkurrenskraftiga förändras och koncentreras produktionsstrukturen. Skara-anläggningens huvudinriktning blir färsproduktion. Detta innebär att stora delar av slakt- och styckningsverksamheten flyttas. 300 tjänster berörs.

För att stärka Scan ABs position på marknaden koncentreras verksamheterna till ett antal huvudproduktionsanläggningar. Skara blir huvudcentrum för tillverkning av färsprodukter och blir därmed norra Europas största färsfabrik. Linköping blir huvudcentrum för nöt och lamm. Kristianstad blir huvudcentrum för gris. Förhandlingar med fackliga företrädare är idag inledda och varsel lagda.

Scan AB förändrar produktionsstrukturen för att bli mer konkurrenskraftiga och därigenom en bättre samarbetspartner för både kunder och leverantörer. Den svenska marknaden har genomgått stora förändringar. Nya aktörer har etablerat sig i Sverige. Svensk köttkonsumtionen minskar i kombination med ökad köttimport samtidigt som den svenska nöt- och grisproduktionen minskar.

Förändringen av produktionsstrukturen innebär att Skara-anläggningens slakt av nöt- och lamm, samt grisstyckning flyttas. Grisslakten halveras samt nattskiftet tas bort på nötstyckningen. Flytten beräknas vara klar till kvartal 2 2010. Berörd personal kommer att i möjligaste mån erbjudas möjlighet till att flytta med.

- Det är alltid tråkigt att varsla medarbetare och vi har tagit fram ett omfattande program för att hjälpa berörd personal till nya arbeten. En förändring av produktionsstrukturen är nödvändigt för att bli mer konkurrenskraftiga i en framtida marknadsstruktur. Den industriella strukturen effektiviseras för att höja prestationsförmågan till nordisk nivå, säger Denis Mattsson, vd Scan AB.

I Skara pågår överflyttningen av tillverkningen av McDonalds hamburgare från Esca Food och 30 nya arbetstillfällen skapas. Färsfabriken i Skara tillverkar bl a köttbullar och hamburgare.

Pressmeddelande från: Scan AB