Artikeln publicerad: 090915
Stoppa vaccinations-
fundamentalisterna!

Jag är sjuksköterska med både brittisk, norsk och svensk legitimation. Jag har arbetat på sjukhus i flera olika länder och har lång erfarenhet av att på nära hand se hur människor kan påverkas av sin miljö och toxiska ämnen.

Socialminister Göran Hägglund skröt nyligen om att Sverige tillhör de länder i världen som är mest förberedda för den nya influensan A (H1N1),svininfluensan.
Regeringen har frikostigt spenderat 1,2 miljarder på att köpa in 18 miljoner doser vaccin, då vaccinationen kräver två omgångar. Kommer så många att vilja vaccinera sig? Nja. Vårdförbundet har i dagarna låtit medlemmar som besöker deras hemsida uppge om de tänker vaccinera sig. 48 procent, som består mestadels av sjuksköterskor har svarat nej. Liknande trender ser vi i Storbritannien. Där har nästan uppemot 50 procent av familjeläkarna uppgett att de inte tänker vaccinera sig och ca 30 procent av sjuksköterskorna.

Det förekommer ingen som helst sund debatt i media just nu, bara extrema människors åsikter. Jag ska synliggöra de fyra mest vanliga grupper genom att subjektivt klassificera dem som:

a) Vaccinationsfundamentalisterna. Hit hör tydligt Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Läkemedelsbolagen och Regeringen som just nu som sjunger
mantrat: "Vaccinera dig, Tro på oss. Tro på vaccinet."

b) Vaccinationskonspiratörerna. Hit hör de cyniska som menar att det bara är läkemedelsbolagen som är ute efter att tjäna pengar på oss.

c) Vaccinationshäxorna. Hit klassas alla människor av vaccinationsfundamentalisterna om de på något sätt skulle hävda att det inte är det allra bästa alternativet att alla vaccinerar sig. Förslag på att istället försöka stärka det egna immunförsvaret med hjälp av kosten eller kosttillskott klassas automatiskt som kvacksalveri.

d) Vaccinationsagnostikerna. Detta är en stor del av samhället som just nu får minst medieutrymme. Dessa personer har av egen fri vilja och logiskt tänkande kommit fram till att vi kan inte med säkerhet veta att det är ofarligt att ta vaccinet, och kanske väljer att inte göra det. Till denna grupp hör jag själv.

Just nu behövs saklig information och ett bredare perspektiv. Varje år dör över 1,8 miljoner människor runt om i världen av turberkulos (TBC). Många av dessa har inte ens tillgång till vaccin eller de läkemedel som skulle kunnat bota dem. Just nu har totalt 3619 människor runt om i världen dött i den nya influensan. Den senaste statistiken från WHO samt Smittskyddsinstitutet visar att den vanliga influensan är
2-4 gånger farligare än svininfluensan, sett till dödlighet. I Sverige brukar 1000- 2000 personer dö i den vanliga influensan varje år. Hittills har 2 personer dött i Sverige av den nya influensan.

Det vaccineras mot influensa varje år i Sverige. Inge större affär av det.
Skillnaden med den nya sk svininfluensan är att vaccinet på grund av tidsbrist inte hinner dosförpackas och därför innehåller konserveringsmedlet tiomersal.
Tiomersal består i huvudsak av kvicksilver.

I Sverige beräknas omkring 1 procent procent ha en extra känslighet för kvicksilver. Många vet inte om det. Detta motsvarar 90 000 personer i Sverige som nu potentiellt kommer utsättas för en onödig hälsorisk. För dessa personer kan även små doser kvicksilver vara skadliga och orsaka allergiska reaktioner och neurologiska biverkningar. Kvicksilver är ett av de giftigaste ämnen som vi känner till. Detta ämne tänker man nu sprutas in i vårt blodomlopp vid influensavaccinationen. Självklart är man skeptisk mot ett sådant förfarande.

Mitt slutgiltiga råd. Tänk själv! Låt inte staten göra val och tänka åt dig.
Överväg riskerna med fördelarna speciellt om du befinner dig bland de så kallade riskgrupperna. Då kanske det bästa för dig ända är att vaccinera dig! Men snälla offentliga medier, Socialstyrelsen, regeringen och Smittskyddsinstitutet: Lite distans, tack!

Rolf Forslund
legitimerad sjuksköterska,
en av initiativtagarna till det så kallade Löneupproret 2008 bland sjuksköterskorna