Tisdag den 20 september 2011

Utsläppets ursprung inte klarlagt



Kustbevakningen fick de första indikationerna om olja på land i Bohuslän torsdagen den 15 september och skickade omedelbart enheter till området. Sedan dess har flera miljöskyddsfartyg och så kallade strandbekämpare tagit upp över 200 kubikmeter olja i vikar och nära stränderna.
- Vi vet fortfarande inte varifrån oljan kommer, säger Bernt Stedt, chef för miljö- och räddningstjänstenheten på Kustbevakningen.

- Det kan ligga nära till hands att tro att den fartygskollision som ägde rum på danskt farvatten i helgen är ursprunget till utsläppet, men Kustbevakningen spekulerar inte kring ansvarsfrågorna. Vi har startat en förundersökning som vi hoppas bland annat ska ge svar på varifrån oljan kommer och hur mycket som har kommit ut i vattnet, och de danska myndigheterna utreder fartygsolyckan som skedde där, säger Bernt Stedt.

Kustbevakningen fick den 14 september information från danska myndigheter att det skett en fartygskollision utanför Thyborön på danska västkusten föregående helg. Ett av fartygen fick hål i en bunkertank och olja läckte ut i havet. Kustbevakningen fick också en förfrågan om hjälp med överflygning av området.

Kustbevakningsflyget flög över olycksplatsen samma dag och kunde då inte upptäcka någon olja i havet. Inte heller satellitbilder visade några tecken på att det fanns olja i havet mellan Danmark och Sverige.

- I området rådde i veckan mycket starka vindar, upp till orkanstyrka. Att upptäcka olja i vattnet under sådana väderförhållanden är praktiskt taget omöjligt då oljan dels blandas med vattnet, dels sjunker ner under ytan, säger Bernt Stedt.

Efter kollisionen tog danska miljöskyddsenheter, under söndagen den 11 september, upp cirka 55 till 60 kubikmeter olja. I området rådde mycket besvärligt väder, vilket därefter gjorde vidare saneringsarbete omöjligt.

Under förmiddagen igår flög kustbevakningsflyget över det aktuella området i Bohuslän. Fortfarande finns olja i vikar och vid stränderna, men mängden ser ut att ha minskat jämfört med i går. De största ansamlingarna ligger inom områden som har avgränsats med länsor.


Pressmeddelande från: Kustbevakningen