Fredag den 16 september 2011

Götenebor körde 10,1 % mindre 2010



Cykelfrämjandet, Föreningen för Sveriges Regionala Energikontor och Gröna Bilister positiva

I fjol minskade den genomsnittliga körsträckan per bil i Götene med 10,1 %, från 14 370 km år 2009 till 12 920 km. Genomsnittet för riket var i fjol var 12 910 km per bil. Cykelfrämjandet, Föreningen för Sveriges Regionala Energikontor och Gröna Bilister är positiva till minskningen och ger konkreta förslag till kommunen hur omställningen till minskat bilberoende kan påskyndas.

- Det är inspirerande att se att biltrafiken nu faktiskt minskar. Det betyder minskade föroreningar, lägre klimatpåverkan och minskad risk för trafikolyckor. Vi uppmanar kommunen att fortsätta på den inslagna vägen och slå fast att biltrafiken ska ha minskat 20 procent till år 2020, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.

I genomsnittet kördes en bil i Sverige i fjol 12 910 km, mot 14 530 km per bil år 2009. År 2000 var den genomsnittliga körsträckan per bil 13 300 km, allt enligt SCB:s nyligen publicerade statistik.

- Många tar fortfarande slentrianmässigt bilen, trots att det är både snabbare, billigare och klimatsmartare att åka kollektivt, cykla eller jobba distans. Vi hoppas att SCB:s nya siffror visar på ett trendbrott, säger Margareta Hallander, vice ordförande för Föreningen för Sveriges Regionala Energikontor.

Den lägsta genomsnittliga årliga körsträckan per bil har Gotland med 11 060 km, medan Solna har den högsta, med 15 820 km.

- Satsningen på cykling är en viktig del i att minska bilåkandet. Ökad cykling är också en viktig del i bättre folkhälsa och därför är cykelsatsningar ofta direkt lönsamma för kommunerna, som får fler friska skattebetalare, och för landstingen, som sparar kostnader som annars går till dyra behandlingar och mediciner, säger Christian Juul, ordförande för Cykelfrämjandets Riksorganisation.

Av Cykelfrämjandets granskning framgår att bara 31% av 190 svarande kommuner har en skriftlig strategi för att öka cyklingens andel av transporterna, och bara 10% av kommunerna genomför en årlig utvärdering av effekterna av sin cykelpolitik.

I samband med trafikantveckan 16-22 september arbetar Cykelfrämjandet, Föreningen för Sveriges Regionala Energikontor och Gröna Bilister gemensamt för att stärka alternativen till bilen, bl.a. med den gemensamma sajten trafikantveckan.nu, där också detaljerad statistik om bilanvändning finns.ikantveckan.nu, där också detaljerad statistik om bilanvändning finns.