- Torsdag 24 februari 2011 -

Apoteket introducerar: Enkelt självtest avslöjar immunitet mot vinterkräksjukan

Magont, kräkningar och ett snabbt insjuknande. Alla som drabbats av vår vanligaste magsjukdom – vinterkräksjukan – vet vad det innebär. 20 procent av den svenska befolkningen har ett ärftligt betingat skydd mot att smittas av vinterkräksjukan. Nu lanserar Apoteket ett enkelt självtest som avslöjar om du är immun eller inte mot den vanliga magåkomman. Självtestet finns att köpa på utvalda apotek i Apotekets butikskedja och på apoteket.se från och med 23 februari 2011.

Nu introducerar Apoteket tillsammans med företaget Dynamic Code ett enkelt självtest som med 99,5 procents metodologisk säkerhet avslöjar om man går säker från vinterkräksjukeviruset eller inte. Självtestet som köps i Apotekets butiker består av bomullspinne för provtagning, instruktioner och frankerad returförpackning till ett laboratorium. En till fem dagar efter att provet inkommit till laboratoriet får man svar genom att ange sin personliga kod på Dynamic Codes hemsida.

– Människor blir mer medvetna om sin hälsa och Apoteket vill göra det enklare för svenskarna att må bra. Vi är därför stolta över att kunna erbjuda ett enkelt självtest som vi tror kan underlätta för alla som vill ha lite mer kontroll över sin vardag. Med 99,5 procents säkerhet tror vi testet kan göra det enklare för många att planera för vinterns mest ovälkomna besökare, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör i Apoteket.

– Det finns flera anledningar att testa om man har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan. Förutom för vetgiriga svenskar förenklar testet livet för högriskpatienter som vid smitta kan behöva sjukvårdsbehandling, familjer som vill kunna planera för vård av barn och även för arbetsplatser som under vinterkräksjukeperioden kan sköta personalplaneringen lättare, säger Anne Kihlgren VD Dynamic Code.

Testet finns att köpa på Apoteket i utvalda butiker och på apoteket.se från och med den 23 februari 2011. Pris 395 kronor.

Fakta om vinterkräksjukan

Varje år drar vinterkräksjukan in över landet och är som mest utbredd mellan november och april. Den är ofarlig men obehaglig för den som drabbas. Sjukdomen är en virussjukdom och orsakas av ett så kallat norovirus som är en undergrupp inom calicivirusfamiljen. Kännetecknande är ett mycket snabbt insjuknande. Efter inkubationstiden på 12–48 timmar kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symptomen varar oftast 24 till 60 timmar.

Forskning pågår, men än så länge finns inget utvecklat vaccin mot vinterkräksjukan. De flesta svenskar kan dessvärre inte undgå det extremt smittsamma noroviruset. Endast två svenskar av tio är immuna mot det vanliga vinterkräksjukeviruset. Denna lyckligt lottade grupp har en ärftligt betingat skydd som beror på en förändring i genen FUT2 som gör att viruset inte fäster i tarmen. De blir därmed inte sjuka.

Frågor om vinterkräksjukan

Hur kan man minska risken för att själv bli smittad?
  • Var noga med din personliga hygien, särskilt före måltider och efter toalettbesök.
  • Använd flytande tvål och handsprit, särskilt på ställen där många människor vistas samtidigt.
  • Undvik bufféer där många kommer i kontakt med samma mat.
Vad kan man göra för att inte smitta andra?
  • Undvik platser där du kan smitta andra i minst två dagar efter symtomfrihet.
Om jag blir sjuk hur ska jag ta hand om mig?
  • Kroppen förlorar mycket vätska vid kräkning och diarré. För att kroppen ska upprätthålla sin naturliga vätskebalans gäller det att dricka mycket. Klarar du inte av att dricka en större mängd på en gång går det utmärkt att dricka små portioner men lite oftare. Vätskeersättning i form av brustablett som finns att köpa på apotek är ett enkelt sätt att ersätta den vätska och salter, som du har förlorat.


Pressmeddelande från: Apoteket AB