- Måndag 22 november 2010 -

Katastrofcontainer lösning i krisområden



En container som kan producera rent vatten, el, kyla och värme och som snabbt kan flygas in till akuta krisområden som jordbävningsdrabbade Haiti, krishärdar i Afrika eller rödslamsindränkta områden i Ungern. Det är vad forskare och studenter vid KTH håller på att ta fram just nu.

– KTH-studenterna jobbar just nu för fullt med containern som går under namnet Rescue Module. Om ett halvår ska ett detaljerat förslag presenteras, som innehåller ritningar, tekniska specifikationer och en beskrivning för hur allt ska implementeras, säger Viktoria Martin, universitetsadjunkt och programansvarig för masterprogrammet SELECT där studenter som jobbar med Rescue Module studerar.

Hon fortsätter med att berätta att en första pilotcontainer i fält beräknas vara framtagen om två år, då inom ramen för EU:s mångmiljardsatsning InnoEnergi, ett samarbete mellan universitet och industri. Hon ser containern som en unik chans till ett korsbefruktat arbete mellan studenter, forskare och näringsliv. Men Rescue Module är också ett resultat av den motivation som sprungit ur allt elände som på senare tid drabbat världen.

– Flexibilitet är nyckelordet för containern. Energi ska kunna genereras av både sol och vind, men det ska också kunna gå att skicka med fossilt bränsle ifall det skulle behövas, säger Viktoria Martin.

Enligt Torsten Fransson, professor i kraft- och värmeteknologi på KTH och initiativtagare till containern, går projektet ut på att ta tillvara på de olika resurser som finns på universitetet.

– Det handlar om att tänka nytt inom energiområdet, att kombinera olika forskares kompetens oavsett om de sitter i sol-, vind eller kärnkraftslådan, säger Torsten Fransson.

Han tillägger att containerprojektet är en del i en rad olika satsningar och resurser. Bland dem återfinns InnoEnergy, utbytesprogrammet Erasmus Mundus och masterprogrammet SELECT samt Pollygeneration, som går ut på producera produkter som innehåller flera samtidiga energitjänster.

– Sammanlagt kommer vi att ta tillgång till studenter och forskare som motsvarar arbetskraft om 15-20 personår, som kommer jobba med container, säger Torsten Fransson.


Pressmeddelande från: Kungliga Tekniska högskolan, KTH