- Tisdag 2 november 2010 -

Nu har det hänt igen! Syrebrist - dödsfälla



Det kunde ha gått riktigt illa för den person, som i förra veckan hittades medvetslös i en silo med träflis. Han undkom med en hårsmån med livet i behåll. Några veckor dessförinnan inträffade en liknande incident, där pellets hade förvarats.

Slutna utrymmen kan bli riktiga dödsfällor, om man inte först sett till att de ventilerats väl och använder sig av lämplig skyddsutrustning. Andningsskydd av tryckluftstyp behövs, om luften innehåller kolmonoxid. Filtermasker hjälper inte. Gaser som bildats av organiska material är giftiga och kvävande, och processerna förbrukar samtidigt syret. Går man in oskyddad i ett sådant utrymme kan man snabbt kvävas till döds.

Under loppet av några år 2005 – 2007 inträffade åtta dödsfall på fartyg i svenska hamnar orsakade av syrebrist. Det rörde sig också här om gaser som bildats vid nedbrytning av trämaterial och fisk. Frisk luft hade inte tillförts lastrummen, då arbetstagare oskyddade tog sig in. I fjol dog två personer på ett fartyg med träpellets utanför Bornholm i Danmark, bara ett dygn efter lastning. I Finland har två personer dött när de gått ner i mindre pelletssilon. I Tyskland dog en person i år i ett planlager med 150 ton träpellets.

I december i fjol omkom en ung svetsare av kolmonoxidförgiftning, då rörledning skulle avluftas inför slutinstallation av fjärrvärme. Han befann sig i ett dåligt ventilerat utrymme och andades in gaser som blockerade blodets syreupptagningsförmåga. Två liknande tillbud inträffade 2008 och 2009.

Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på dessa risker.

Speciellt noggrann bör man vara vid riskbedömning och förebyggande åtgärder vid arbete med eller i:
  • Lastrum på fartyg och trapphus till lastrum
  • Svetsning i slutna utrymmen (inkl gropar)
  • Containrar
  • Silon, förråd med bränslepellets
Så här ska riskerna förebyggas:
  1. Se till att ventilera väl innan någon tar sig i ett slutet utrymme
  2. Mät luftens syrehalt och innehåll av eventuellt giftiga och kvävande gaser
  3. Använd personlig skyddsutrustning, i första hand tryckluftsapparat


Pressmeddelande från: Arbetsmiljöverket