--   E-POST: info@hallekiskuriren.nu   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Veckans miljöruta - Sola säkert och ha en bra sommar!

Undvik att bränna dig! Börja sola försiktigt!Små barn har mycket solkänslig hud. De kan inte heller bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Alltför mycket sol i barnaåren kan därför i vuxen ålder leda till hudförändringar, där tumör sjukdomen malignt melanom är den allvarligaste. Risken att få malignt melanom som vuxen ökar om man bränner sig flera gånger, framför allt i unga år.

Detta gäller särskilt om Du är blond eller rödhårig, har ljus hy och lätt blir fräknig. Det är därför viktigt att Du skyddar Ditt barn och tidigt lär ut ett bra sätt att vistas i solenGör som den omtänksamma mamman!

Solskyddsmedel innehåller kemiska substanser, som blockerar solens ultravioletta strålning, fr a UV-B. Effektiviteten anges med den s k solskyddsfaktorn (SPF). Faktor 3 innebär att man klarar sig tre ggr längre i solen än vad man skulle ha gjort utan skydd. Här kan Du se vilken solskyddsfaktor som olika hattar motsvarar. Ju bredare brätte, desto bättre skydd!

Undvik solen mitt på dagen - ungefär hälften av UV-strålningen kommer mellan klockan 11 och 15. Tänk på att solariebrunhet inte skyddar mot brännskador av naturligt solljus. Man kan alltså inte förbereda sig för solsemestern genom att sola i solarium. I ett solarium bör skyddsglasögon användas.Det känns svalt och skönt i poolen- men vattnet skyddar inte mot UV-strålningen. UV-strålningen tränger obehindrat ner till drygt en halv meters djup. Ta därför gärna på Dig en T-shirt när Du ska snorkla!

UV-strålningen passerar i varierande grad genom ett molntäcke - Du kan alltså bli brun/bränd även när det är molnigt.En av de viktigaste orsakerna till malignt melanom och en förklaring till den kraftiga ökningen av sjukdomen är ökad exponering för UV-ljus i befolkningen. Detta beror på ändrade sol- och resvanor, minskande ozonskikt och möjligen ökande användning av solarier.Miljö- och byggenhetenVill du veta mera om hur man solar säkert och UV-strålning så finns det infomation på

www.ssi.se/ickejoniserande_stralning/uv/solrad.html

www.smhi.se/weather/uvindex/index.htm

www.solasakta.nu/luriga_kramer.asp

Miljö- och byggenheten

[2004-06-23]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: red@hallekiskuriren.nu