--   E-POST: info@hallekiskuriren.nu   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Mopedåkning och trafiksäkerhet

De senaste åren har mopeden blivit allt populärare. I dag finns 350 000 mopeder varav 120 000 är försäkrade och i trafik. Av dessa är drygt 26 000 sk EU-mopeder. Tyvärr har populariteten inneburit att många svåra olyckor inträffat. För att komma tillrätta med detta inledde Vägverket och ett antal organisationer försommaren 2003 ett gemensamt arbete med målet att finna lösningar för säkrare mopedtrafik.

- Vägverket har identifierat ett antal viktiga åtgärder för att öka säkerheten vid mopedkörning. Vi ska kartlägga nuvarande mopedutbildning och tillsammans med berörda aktörer vidta åtgärder för bättre utbildning. Vi ska även med övriga aktörer informera och ge fakta om trafiksäkert mopedåkande. Polisen och Vägverket tar gemensamt fram en enkel handledning för kontroll av mopeder, sa Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö vid ett medieseminarium om säkrare mopedtrafik som hölls på onsdagen.

- Vi kommer också att arbeta för krav på att mopeder med mer än två hjul ska ha LGF-skylt (långsamt gående fordon).Vidare utreder Vägverket tillsammans med Rikspolisstyrelsen just nu förutsättningarna att införa registrering av samtliga mopeder, på regeringens uppdrag. Detta ska bland annat underlätta övervakningen av mopedåkandet, fortsatte Ingemar Skogö.

Under de senaste sex åren har 65 mopedister omkommit och mer än 1 000 har skadats svårt enligt polisens uppgifter. Antalet svårt skadade har ökat under de senaste åren. Enligt Försäkringsförbundet har antalet försäkringsrapporterade personskador ökat med 134 procent.

Vägverkets djupstudie av samtliga dödsolyckor av dödade mopedister under åren 1997-2002 visar bland annat att 4 av 10 omkomna mopedister inte använde hjälm! Av de som hade hjälm tappade nästan hälften den under olycksförloppet. Om alla använt hjälm och spänt fast den korrekt beräknas 1 av 3 omkomna ha kunnat överlevt. Flest dödade finns bland ungdomar och äldre. Den mest utsatta åldersgruppern är 15-åringarna.

- Det är positivt att polisen anser att övervakningen av hjälmanvändning är viktig och att de tänker ge hög prioritet åt detta i sitt arbete, menade Ingemar Skogö.

- Trimning av mopeder är ett stort problem. Bland mopedister upp till 18 år har mellan 70 - 80 procent trimmade mopeder. NTF har vid flera tillfällen undersökt marknaden och publicerat resultaten av dessa och återkommer med sådana studier. Branschen informerar medlemsföretagen om vilka risker det finns med trimmade mopeder, sa Ingemar Skogö.

Pressmeddelande från Vägverket

[2004-04-07]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: red@hallekiskuriren.nu