--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Svenska elever är sämst på källkritik

Enligt svenska barn är det dåligt ställt med Internetundervisningen i skolan. Endast 2 procent har fått regelbunden undervisning om användning av Internet, en anmärkningsvärt låg siffra jämfört med barn i andra länder. Uppgifterna kommer från en omfattande studie av barns och ungdomars Internetvanor som genomförts inom EU-projektet SAFT. 4 700 svenska, norska, danska, isländska och irländska barn mellan 9 och 16 år har deltagit i studien, dessutom har 3 200 föräldrar intervjuats.

Generellt sett är svenska elever mycket positiva till Internet. De flesta menar att skolarbetet blir bättre med hjälp av nätet och vid sidan av skolböcker är webbsidor den vanligaste källan när eleverna söker information för läxor och skolarbete. Tilliten till Internet som informationskälla är också stor, 35 procent menar att all eller åtminstone det mesta av informationen på Internet är sann. Sex av tio svenska föräldrar tror att deras barn klarar av att bedöma om information är sann, men endast 15 procent av barnen svarar att de brukar kolla om den information de hittar på nätet går att lita på. Det är den lägsta andelen bland de länder som ingår i studien, i Danmark är det dubbelt så vanligt att eleverna kontrollerar sina källor.
– Kunskaper i källkritik är nödvändigt inom alla skolämnen och alla slags medier, säger Anette Holmqvist på Myndigheten för skolutveckling och ansvarig för ”Kolla Källan”, en webbplats med artiklar, tips och studiematerial om källkritik. Hon tycker att det är oroväckande att svenska barn är så okritiska till material på Internet.

Svenskar skeptiska till att filtrera Internet

En annan aktuell enkätundersökning bland 171 svenska kommuner visar att endast en femtedel av skolorna har installerat någon form av tekniska filter på sina datorer. Undersökningen genomfördes under höstterminen 2003 i samarbete mellan Våldsskildringsrådet, Myndigheten för skolutveckling och KK-stiftelsen. Samtliga kommuner fick frågor om skolans IT-policy och användning av filterprogram. Stig Roland Rask, projektledare på KK-stiftelsen och ledamot i Våldsskildringsrådet, konstaterar att varannan svensk skola saknar en policy för etiska och källkritiska resonemang när det gäller Internetanvändning i skolan. I SAFT-studien svarade tolv procent av de svenska föräldrarna att de använder filterprogram på hemdatorn, och endast sex procent har installerat någon mjukvara som övervakar barnets beteende på nätet. Bägge undersökningarna visar alltså på en tydlig skepsis mot tekniska åtgärder för att skapa ett säkrare Internet för barn och unga. Stig Roland Rask är inte förvånad, han menar att den enorma tillgång till information som Internet innebär bör stimulera till en bred diskussion om värderingsfrågor och källkritik snarare än till tekniska begränsningar:
– Filtret ska helst sitta i huvudet - inte i datorn, säger Stig Roland Rask och får medhåll från Karin Larsson, projektledare för SAFT. Hon menar att de filterprogram som finns på marknaden idag har så pass stora nackdelar att de inte fungerar tillfredsställande utan snarare skapar en falsk känsla av trygghet.

Säker på nätet – ett interaktivt utbildningspaket

SAFT-projektet satsar nu istället på att sprida kunskap till barn och unga om hur de kan undvika risker på Internet, samt hur föräldrar, lärare och andra vuxna kan skydda och hjälpa framför allt de yngsta barnen på nätet. Under våren 2004 lanseras därför ett interaktivt utbildningspaket om säkrare Internetanvändning. Det innehåller praktiska övningar och tester i bland annat källkritik, hantering av personuppgifter, chattande och andra sociala kontakter via Internet. Övningarna kan användas både i skolan av lärare och elever och hemma av barn och föräldrar.

Våldsskildringsrådet och Myndigheten för Skolutveckling planerar dessutom ett fortsatt samarbete kring säkrare användning av Internet bland barn och unga. Ett prioriterat område för framtida satsningar är förskolan.

Pressmeddelande från Kulturdepartementet - Våldsskildringsrådet

[2004-03-03]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com