--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Ny guideutbildning I Arns fotspår

1998 utgavs den första boken i Jan Guillous romantrilogi om medeltidsriddaren Arn Magnusson och under år 2000 ett avsevärt ökat intresse bland allmänheten för ett antal platser i Västergötland. Många reste på egen hand I Arns fotspår och några få bussrundturer förekom.

2001 genomfördes en första Arnguideutbildning i ett samarbete mellan Västergötlands museum i Skara och Västsvenska Turistrådet AB. Efter avslutad utbildning auktoriserades ett antal Arnguider av Arn-akademin. Efterfrågan på guider är stor under vissa månader, framför allt maj, juni och augusti, varför det finns ett behov av att utbilda ytterligare guider. Denna gång är utbildningen mer omfattande då den samtidigt är en grundläggande guideutbildning. Utbildningen följer Sveriges Guideförbunds rekommenderade utbildningsplan.

År 2003 fick Anja Praesto, Västergötlands Museum och Jan Guillou ta emot Turistdelegationens Stora Turismpris för "I Arns fotspår" och detta bidrog till uppmärksamheten och intresset av att besöka Västergötland. I samband med den nu pågående TV-serien väntas en än stridare ström av besökare. Det är av största vikt att dessa tas väl om hand och erbjuds en intressant vistelse i regionen. Upplevelsen är starkt beroende av det bemötande de får under sin resa och i många fall kommer guidens kunskaper, uppträdande och intresse för besökarna att spela en avgörande roll.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som Arnguide. Du kommer att som guide vara med på bussen från resans start, vilket kräver god kunskap om området, samt ansvara för de praktiska delarna av programmet. Din uppgift under resan är att presentera fakta på ett sätt anpassat till gruppens förutsättningar, på rätt nivå och vid rätt tidpunkt och berätta om verklighetens historia med inslag av Arnberättelser och jämförelser. Du skall även ge en allmän information om Sveriges medeltida historia samt en bild av Västra Götaland idag. Ditt engagemang, din lojalitet mot övriga aktörer och din serviceanda gör att du blir en bra ambassadör för regionen och Arn-akademin. Lokalguider finns på en del av besöksmålen men på flera av platserna kan det bli aktuellt för dig att guida på egen hand.

Målet med utbildningen är att en auktoriserad Arnguide har kompetens för uppdraget och verkar för ett gott samarbete, utbyte av kunskaper och erfarenheter inom gruppen.

Utbildningen kommer att bestå av följande sex olika block:

  • Sverige- och Nordenkunskap, 25 timmar
    Övergripande kunskap om vårt land med inriktning på historia med tyngdpunkt på medeltiden, samhälle, natur och miljö samt näringsliv. Kunskaper om dagens samhälle med kultur och tradition är viktig. Blocket omfattar även Norden- och Europakunskap kopplat framför allt till svensk historia.
  • Lokal- och regionalkunskap, 40 timmar
    Undervisningen omfattar föreläsningar, litteraturstudier samt studiebesök
  • Informations- och guideteknik, 40 timmar Innehåller röst- och talvård, framförandeteknik, disposition av material, mikrofonteknik med träning i buss samt säkerhet i buss. Samarbete med busschaufför, gruppanpassning och gruppsykologi, kartläsning samt sjukvård.
  • Ekonomi, 6 timmar
    Information om regler och lagar kring egen näringsverksamhet och om olika sätt att uppbära ersättning, F-skattsedel. Lite om kalkylering och offertgivning ingår också.
  • Rese- och turismindustri, 10 timmar
    Genomgång av besöksnäringen och dess olika beståndsdelar samt guidens viktiga roll i denna. Förutsättningarna för hållbar turism och ett vinnande värdskap.
Informationsmöte

Måndagen den 26 januari klockan 19.00 öppet informationsmöte på Västergötlands museum. Representanter från Arn-akademin och tidigare auktoriserade Arnguider kommer att deltaga på mötet. Här finns möjligheter att förutom kursinformation även få information om vad det innebär att vara Arnguide. Anmälan till mötet görs senast den 26 januari klockan 14.00 till museets telefonväxel 0511-260 00 eller via e-post; vaxel.skaramus@vgregion.se.

Kursstart

Kursen startar den 17 februari klockan 18.00 i hörsalen på Västergötlands museum.
Utbildningen kommer i huvudsak att vara på tisdagskvällar mellan 18.00 och 21.00 samt en del lördagar och söndagar. Vid några tillfällen kan det bli aktuellt att byta tisdagskvällen mot någon annan kväll i veckan beroende på föreläsare. Kurstid

17 februari - 14 december 2004. Sommaruppehåll med tid för praktik och självstudier 28 april - 16 augusti.

Utbildningstillfällen

Start v 8, 2004. Tisdagar mellan 18.00 och 21.00. Kurslokal på Västergötlands museum. Vi kommer också att vara ute på de olika besöksmålen. Flera av utbildningstillfällena kommer att vara på lördag eller söndag mellan 09.30 och 16.30. Reservera torsdagen den 26 februari klockan 13.00 - 20.00 för seminariet Vinnande Västsvenskt Värdskap.

Omfattning

Den schemalagda tiden är 123 klocktimmar. Till detta tillkommer tid för självstudier och eget arbete med att skriva olika delar till ett gemensamt guidekompendium för kursen. Kursplanen följer Sveriges Guideförbunds (www. Sveguide.com) rekommenderade utbildningsplan.

Antal deltagare
Max 20 deltagare.

Förkunskaper

Sökande ska vara minst 20 år och bör ha gymnasiekompetens eller motsvarande samt pedagogisk kompetens, dessutom ha läst samtliga Arnböcker d v s även "Arvet efter Arn" och ha tillgång till Internet och egen e-postadress.

Antagning

Intervju kommer att ske före beslut om antagning för att säkerställa den sökandes lämplighet för guideyrket. Bedömningen grundar sig på insända ansökningshandlingar, intervjun samt en kort presentation av dig själv på max 5 minuter, vid intervjutillfället.

De sökande kommer i samband med intervjun att informeras om framtida arbetsförhållanden, så att de får en klar bild av arbetssituationen i området.

Kallelse till intervju lämnas i vecka 6. Intervjuerna genomförs av representanter från Arn-akademin den 9 och 10 februari på Västergötlands museum.

Besked om antagning lämnas i slutet på vecka 7.

Kursavgift

Kursavgiften inklusive bussturer, föreläsningar och seminarier är 5 000 kr. Avgiften delas upp på två betalningstillfällen. Ingen återbetalning sker av inbetald kursavgift. Kurslitteratur ingår ej i kursavgiften.

Auktorisation

Utbildningen avslutas med en busstur där deltagarna svarar för guidningen av ett visst, i förväg känt, avsnitt längs färdvägen. I examinationen ingår även skriftligt och muntligt prov. Efter godkänd examination kommer ett diplom att delas ut där det framgår att man är auktoriserad Västgötaguide med inriktning på Arn-guidning. Auktorisationen följer SveGuides samt Arn-akademins riktlinjer.

Under utbildningen förutsätts att deltagarna själva tar aktiv del i kunskapsinhämtandet och kommer förberedda till föreläsningar och seminarier.

Vi diskuterar gemensamt hur vi hanterar nöjda och missnöjda besökare, hur vi löser problem som kan uppstå samt funderar över hur vi själva agerar och reagerar i olika situationer. Det man inte behärskar kan man alltid lära sig och det viktigaste av allt är att vi förmedlar en positiv upplevelse till våra besökare!

Välkommen med Din ansökan!

Gunilla Adebahr, kursledare

För vidare information, ring gärna:
Anja Praesto, Västergötlands museum, telefon 0511-260 00
Cia Lantz, Västergötlands museum, telefon 0511-260 00
Gunilla Adebahr, telefon 0520-393 31 mobil 073-998 26 27

[2004-01-24]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com