--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Vill du ha bredband före sommaren?

Snart kan du kanske surfa trådlöst i kommunen.
Har du liksom många andra i kommunen tröttnat på att vänta längre för att få möjlighet att ansluta dig till bredband via fiber, ADSL eller radiolänk, har du tappat tron på att du någonsin kommer att få den möjligheten, åtminstone inom en rimlig framtid. Då skall du läsa denna artikel till punkt.

Vid ett möte på torsdagskvällen i Österängs bygdegård träffade företrädare för några olika orter i kommunen representanter från företaget Atenit AB. Under några timmar presenterade dessa en möjlig lösning till bredband via radiolänk för stora delar av Götene kommun. Det var många frågor som ställdes denna kväll då intresset är stort i bygden. Initiativtagare och eldsjäl i detta projekt är Elenor Bengtsson från Österäng.

Atenit AB som är själva "nätägaren" samarbetar med Tele2 som står för abonnemang och Flextronics som är det företag som monterar utrustningen. I mitten av nästa månad ansluter man till en accesspunkt (fiber) i Götene och sätter upp en basstation som sen via två master länkar till Hova som därmed får tillgång till bredband via radiolänk. Även Moholm, Gullspång, Älgarås m.fl. kommer att ansluta sig.

Den bredbandsteknik via radio som är aktuell att installera i Götene kommunen är helt ny och heter IP Wireless 3,5 GHz teknik. Det är ett licensierat band som skall slippa ifrån yttre störningar och man är inte låst av en fast antenn.

Tekniken har en möjlig kapacitet till slutkund på 3 Mbps men som normalt enligt avtalet ligger på 0.5 Mbps i båda riktningarna (sända och ta emot). Den trådlösa tekniken håller med stormsteg på att gå ikapp fiberkabel och är dessutom avsevärt billigare.

Det finns heller inga krav på fri sikt till basstationen och om hindren inte är alltför ogenomträngliga kommer man att kunna ansluta sig. Varje cell i nätet har en kapacitet på 75 Mbps och en räckvidd på ca 29 kilometer.

Man ansluter sig via USB eller RJ25 via en liten mottagare som man ställer i sitt fönster, det finns även möjlighet att sätta upp en yttre mottagare om man ligger dåligt till. Framöver skall det även gå att köpa en mottagare som man kopplar in i sin bärbara dator och sen är det fritt fram att surfa trådlöst var som helst i hela täckningsområdet. Kapaciteten i basstationen är mellan 12,5 och 25 Mbps och varje station har möjlighet att ansluta runt 500 kunder.

För att starta en utbyggnad i Götene kommun vill man ha in intresseanmälningar (inte bindande) från minst ett 50-tal privatpersoner och/eller ett 10-tal företag. Om dessa anmälningar kommer in relativt snart så är förutsättningarna att kunna koppla upp sig till bredband före sommaren mycket stora. Från beslut att bygga till man får sitt bredband ligger inom en tidsperiod på ca 6 veckor.

Då till den intressantaste frågan, vad kostar det?

Privatpersoner:
0,5 Mbps i bägge riktningarna
5 e-postadresser
25 mb utrymme för egen hemsida
12-månadersavtal 495 kr inkl moms
24-månadersavtal 445 kr inkl moms
36-månadersavtal 390 kr inkl moms
Anslutningsavgift 2500 kr inkl moms

Företag:
36-månadersavtal 900 kr + moms
Anslutningsavgift 2900 kr + moms

Då intressemarkanden för bredband tidigare har sonderats i bygden har det varit en övre "smärtgräns" på 300 kronor i månaden för att man skall teckna sig för bredband. Ovanstående alternativ är dock 90 kronor dyrare men då får man beakta att en fiberanslutning med säkerhet inte kommer att bli billigare och möjligheten att på tillgång till ADSL ser ut att vara liten, dessutom är ADSL i normala fall långsammare. Inom snar framtid kommer med stor säkerhet även IP-telefoni att kunna knytas till ovanstående abonnemang, och för en kostnad på runt 50-150 kronor i månaden kan man sen ringa hur mycket som helst till och från det vanliga telefonnätet och då blir detta abonnemang genast mycket intressantare att fundera på.

För dig som har intresse att spela över "Nätet" kan jag upplysa om att "ping" ligger på 30 millisekunder.

Atenit AB är enligt egen utsago "heta" just nu på denna marknad med den nya tekniken och under en 3-års period planerar man att satsa runt 50 miljoner kronor i landet.

Som det ser ut på bredbandsfronten i kommunen i dag kanske detta är den enda och möjliga lösningen för många både inom och utom tätorterna att få tillgång till bredband inom överblickbar framtid. Stirra dig sen inte "blind" på månadskostnaden på 390 kronor, titta istället på vad du betalar för ditt Internetabonnemang i dag och vilken kostnad du har för din modem uppkoppling samt hur länge du får surfa för detta pris och dra sen den kostnaden från de 390 kronorna så ser du att det kanske inte är så stor fördyring. Med detta bredbandsabonnemang kan du ju dessutom vara uppkopplad hela dygnet om du vill till ett och samma pris. Lägg sen till den framtida möjligheten att ringa via IP-telefoni som då är en bråkdel av de kronor du idag betalar för din telefonräkning.

Tycker du detta verkar synnerligen intressant och ser ut att vara en möjlighet att inom snar framtid få tillgång till bredband skall du följa Hällekis Kuriren den närmaste tiden då vi inom kort kommer att få ytterligare information om detta och även snart kommer att ge dig möjlighet att ladda ner ett formulär för intresseanmälan.

Atenit AB hemsida: www.atenit.com

*/ reservation för eventuella sakfel, dessa kommer i så fall att justeras i efterhand.

[2004-01-23]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com