xx040122d H Ä L L E K I S   K U R I R E N - Skador vanligaste dödsorsaken bland barn och unga
  --   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Skador vanligaste dödsorsaken bland barn och unga

Varje år dör ca 100 barn i åldern 0 till och med 17 år till följd av oavsiktliga och avsiktliga skador. Trafiken står för den största andelen dödsfall under hela barn- och ungdomstiden och andelen ökar markant med stigande ålder. Drunkning, kvävning och våld orsakar framför allt dödsfall i de yngre åldrarna. I åldern 13–17 år orsakar skador till följd av avsiktlig självdestruktiv handling en stor andel av dödsfallen för både pojkar och flickor.

När det gäller skador som leder till sjukhusvård är istället olika typer av fall den vanligaste orsaken till skador. Skadorna är inte slumpmässigt fördelade utan det finns såväl regionala som sociala skillnader i risken att skadas.

Regeringen tillsatte i oktober 2001 en Barnsäkerhetsdelegation med uppgift att arbeta med frågor som rör barns och ungdomars miljöer med fokus på säkerhet, skadeförebyggande arbete och rätt till lek och rekreation. Delegationen överlämnar torsdagen 15 januari sitt slut-betänkande Från barnolycksfall till barns rätt till säkra och utvecklande miljöer (SOU 2003:127) till barn- och familjeminister Berit Andnor.

Barnsäkerhetsdelegationen har i enlighet med direktivet gått igenom och analyserat områden där barn och unga dödas eller skadas allvarligt. I slutbetänkandet finns förslag till förbättringar inom många samhällsområden särskilt kan nämnas trafikmiljön, arbetsmiljön i skolan och barnens utemiljö.

Delegationen menar att det finns mycket kvar att göra och att det bl.a. behövs ett bredare synsätt på barnsäkerhet än vad vi tidigare arbetat med och för att ytterligare framgångar ska nås menar delegationen att följande fyra påståenden måste beaktas:

· Öka barns och ungas inflytande i beslut som gäller deras vardag

Barnsäkerhetsdelegationen menar att barns och ungas delaktighet är en förutsättning för att utvecklingen ska föras framåt. Det är viktigt att det förebyggande och åtgärdande arbetet grundar sig i barns och ungas vardag. Delegationen har under hela verksamhetstiden haft ett nära samarbete med en grupp ungdomar mellan 14–18 år, vilket har varit en oerhörd tillgång. Barn och unga har en kunskap som inte vuxna har.

· Kunskapen om skadors sociala bakgrundsfaktorer måste fördjupas

Barnsäkerhetsarbetet var från början framför allt inriktat på oavsiktliga skador, men har under det senaste decenniet börjat inkludera även skador till följd av våld och självdestruktiva handlingar, därför att skadebilden för barn och unga har förändrats. Exempelvis står självdestruktiva skador för en stor andel av dödsfallen i åldersgruppen 13–17 år för både pojkar och flickor; andra största för flickor och tredje största för pojkar. Även inslaget av våldsskador är tydligt. Forskningen visar tydligt att skadorna inte fördelas slumpmässigt mellan olika områden eller mellan olika sociala grupper. Vi behöver mer kunskap om både regionala och socioekonomiska skillnader i skaderisker. Här finns både mänskliga och samhälleliga vinster att göras.

· Säkerhet och utveckling är varandras förutsättningar

Att se barns och ungas säkerhet och utveckling i ett sammanhang förutsätter ett samarbete mellan alla aktörer som har inflytande över barns och ungas vardagsmiljöer. Vi menar att en miljö som enbart fokuserar säkerhet inte främjar barns och ungas utveckling och tvärtom. Under sin uppväxt konfronteras barn och ungdomar med miljöer som inte planerats utifrån detta synsätt, vilket kan innebära ökade skaderisker eller minskade möjligheter till utveckling.

· Ungdomar är en bortglömd grupp

En stor del av det skadeförebyggande arbetet som bedrivits i Sverige har fokuserat på de yngre barnen och det är också där vi kan se den största nedgången i antalet allvarliga och dödliga skador. Ungdomar är däremot en på många sätt bortglömd grupp som bör lyftas fram i det framtida arbetet. Detta gäller också miljöer för ungdomar, där forskare visat att det generellt finns färre saker att göra i bostadsområden ju äldre barnen blir. Det är viktigt att det förebyggande arbetet som inriktats mot yngre barn vidmakthålls och att förebyggande arbete för ungdomar intensifieras.

Barnsäkerhetsdelegationens vision är att alla barn och unga tryggt ska kunna leka och vistas i alla miljöer utan att dödas eller skadas allvarligt.

Pressmeddelande från Socialdepartementet - Barnsäkerhetsdelegationen

[2004-01-22]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com