--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Tips inför klappjakten på datorspel

Att spela spel via nätet tillhör de populäraste aktiviteterna när det gäller barns och ungdomars användning av Internet, det visar färska siffror från en omfattande studie av barns och ungdomars liv på nätet som genomförts inom EU-projektet SAFT. Nästan alla svenska barn mellan 9 och 16 år spelar spel på Internet, nio av tio pojkar och åtta av tio flickor uppger att de spelat via nätet under det senaste halvåret. Marknaden för datorspel växer snabbt, sedan några år tillbaka har branschen passerat filmindustrin när det gäller omsättning. Spelutbudet är stort och idag kan i stort sett alla nya spel även spelas via Internet. Dator- och TV-spel står säkerligen högt på mångas önskelista och Våldsskildringsrådet ger nu tips som kan hjälpa föräldrar att välja rätt spel i julhandeln.

SAFT-projektets undersökning visar tydligt att onlinespel är en del av barns och ungdomars vardag. Var tredje svensk mellan 9 och 16 år spelar minst en gång i veckan. I genomsnitt spelar de ett par timmar i veckan, men en fjärdedel kan inte uppskatta hur mycket tid de ägnar åt att spela på nätet. Fem procent uppger att de spelar 15 timmar i veckan eller mer. Undersökningen bekräftar också bilden av att flickor och pojkar gillar olika typer av spel. Action-, sport- och strategispel tillhör pojkarnas favoritkategorier, medan flickor föredrar så kallade god games, puzzlers och plattformsspel.

Det nya europeiska märkningssystemet PEGI (Pan European Game Information) används sedan ett halvår tillbaka i sexton europeiska länder. Märkningen är ett branschinitiativ och innebär att spelen klassificeras och märks med symboler som visar en åldersrekommendation samt om spelet innehåller våld, diskriminering, sex, skräck, droganvändning eller grovt språk. Våldsskildringsrådet har stött branschen i arbetet med märkningen, som man anser kan hjälpa föräldrar att välja spel för just deras barn. Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Våldsskildringsrådet, är positiv till branschens självreglering men tycker att det behövs mer information om märkningen till konsumenterna.

– Vi får ofta frågor från föräldrar och andra vuxna som har funderingar kring barns spelande. Helt klart finns det bland många vuxna en okunskap och ett stort informationsbehov inom detta område, och här kan branschen ta ett större ansvar menar Agebäck.

Ytterligare en källa till information om dator- och TV-spel är Goodgame, en ideell förening med unga som testar spel ur ett konsumentperspektiv. På hemsidan www.goodgame.se kan barn, ungdomar och föräldrar hitta goda råd och hundratals recensioner av datorspel.

Pressmeddelande från Kulturdepartementet

[2003-12-12]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com